De gemeenteraad organiseert op w oensdag 10 oktober een motiemarkt om ‘ inwoners op een creatieve en constructieve manier te betrekken bij de besluitvorming van de raad’. De avond in het Saenredam College aan de Elvis Presleystraat in Zaandijk moet aantonen of het ook werkt.
De motiemarkt ziet eruit als een gewone markt, met kraampjes waar inwoners achter staan die een idee hebben voor de gemeente. De raadsleden zijn de klanten en het is aan de inwoners om raadsleden te overtuigen van hun planne n. Lukt dat, dan kan het raadslid dat idee adopteren en met de initiatiefnemer een overeenkomst sluiten waarin wordt vastgelegd dat zij samen gaan werken aan een motie (een formeel middel om een discussiepunt voor te leggen in een vergadering) of een amendement ( een middel om een raadsbesluit te wijzigen) en het idee aldus in de raad op tafel te krijgen .
Wie zich met een idee wil aan
melden kan een mail sturen naar [email protected]
onder vermelding van
naam, telefoonnummer,
het
idee, wat u ermee wilt bereiken, wat het oplevert en een inschatting van de kosten. Wanneer u zich heeft aangemeld ontvangt u van de raadsgriffie een bevestiging.
Belangrijk is dat d
e uitvoering
een gemeentelijke taak moet zijn. Vragen over mogelijkheden, haalbaarheid of het onderwerp kunt u stellen aan de raadsgriffie.
Na de aanmelding werkt u het idee
verder
uit en bereid
t
u de motiemarkt voor.
De gemeente stelt de
‘marktkraam’ tot uw beschikking,
die
u naar eigen inzicht
kunt
inrichten voordat de motiemarkt
om
19:30 uur van start gaat.
Niet alleen
raadsleden
en
steunfractieleden
maar ook
andere geïnteresseerden
in wat er leeft in de gemeente zijn welkom als ‘klant’.
‘De ervaring leert dat de uitwerking van ideeën niet altijd extra geld kost,’ schrijft de gemeente in de aankondiging van het evenement. ‘Het is aan het raadslid om in overleg met de initiatiefnemer te zoeken naar een manier om eventueel geld vrij te maken voor het voorstel.’ De bedoeling is de motie s en amendement en die de markt oplevert in te dienen bij de behandeling van de begroting. Zo kan er meteen gekeken worden naar de financiële haalbaarheid van het idee.
Over alle ingediende voorstellen wordt t ijdens d i e raadsvergadering gestemd. Indien een meerderheid van de stemmen tegen is wordt het idee niet aangenomen en dus niet uitgevoerd. Is er een meerderheid voor, dan is het idee aangenomen. Het college besluit uiteindelijk of een aangenomen motie ook wordt uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan krijgt de bedenker daar een uitleg van.
De aanloop naar de begrotingsbehandeling ziet er als volgt uit:
De raads vergaderingen zijn in de raadzaal van het Stadhuis en openbaar. Ook zijn de vergaderingen live te volgen via zaanstad.raadsinformatie.nl .