Het eiland Bloemendaal in de Zaan op de grens van Wormerveer en West-Knollendam duikt met lange tussenpozen op in onze kolommen en ditmaal is de aanleiding een nieuw onderzoek, waaruit is gebleken dat het grondwater van de voormalige vuilstort (nog steeds) zware metalen zoals lood, asbest, cyanide en PAK's bevat. Zaanstad plaatst nu waarschuwingsborden.
In 2020 was er een burgerinitiatief voor de ontwikkeling van het eiland met onder andere een voedselbos, dat een stille dood gestorven is. Toen al was duidelijk dat het eiland weliswaar een paradijs voor vogels en insecten is, maar allesbehalve een gezonde omgeving voor de mens. De stortplaats werd al in 1970 gesloten, maar ruim een halve eeuw later zijn de gevolgen van het gebruik nog onverminderd voortduren: de resultaten uit het laatste onderzoek zijn vergelijkbaar met die uit het vorige rapport uit 2014. Er zijn geen risico’s voor de omgeving.
In het rapport staat dat mensen zo min mogelijk contact moeten hebben met de vervuiling van de stort en de bovenlaag. Zo mag er niet gegraven worden. Het eiland is pas weer toegankelijk als er maatregelen zijn genomen. Een voorbeeld hiervan is het verwijderen van het stortmateriaal of het afdekken van de vervuiling. De GGD heeft ook naar de resultaten gekeken en heeft de conclusies uit het rapport bevestigd. Over maatregelen en gebruik van het eiland in de toekomst heeft de gemeente nog geen besluit genomen.
Het eiland is op dit moment een begroeide, groene plek. De meeste mensen weten dat het een oude stortplaats is, maar toch komt er af en toe iemand een kijkje nemen. Om duidelijk te maken dat het eiland niet toegankelijk is, plaatst de gemeente daarom borden. Daarnaast wordt het hek waar vroeger de ingang van het eiland was gerepareerd.