Alle stembureaus op een rij; morgen al elf locaties open

Foto: Pixabay / LeoNeoBoy

Iedereen die dat wil mag morgen en overmorgen al zijn of haar stem uitbrengen in één van de elf stembureaus in Zaanstad die drie dagen open zijn. Het stemmen op maandag en dinsdag is er gekomen voor ouderen en kwetsbaren die drukte willen vermijden, maar het is niet aan hen voorgebouden: alle inwoners met een stempas en een identiteitsbewijs kunnen er terecht. U vindt ze hier.

Op woensdag 17 maart is een veelvoud aan stembureaus geopend, maar niet altijd op de plekken die de doorgewinterde kiezer gewend is. Zo zijn verzorgingshuizen uitgesloten, al kan daar soms wel door de eigen bewoners gestemd worden. Er wordt deze verkiezingen alles aan gedaan om de volksgezondheid niet te schaden. Bij elke stempas zit een gezondheidscheck die u kunt invullen op de dag dat u gaat stemmen. Worden alle vragen met een nee beantwoord dan kunt u met een gerust hart op pad gaan. Als u één van die vragen met ‘ja’ moet beantwoorden dan wordt u gevraagd om niet persoonlijk te gaan stemmen en via uw stempas iemand te machtigen om uw stem voor u uit te brengen. Op de achterkant van uw stempas staat hoe dat moet. Dit zijn alle stembureau’s:


In het stemlokaal moet iedereen een mondkapje op. Alle contactpunten, zoals de tafel waarop de lijsten liggen en deurklinken worden om het half uur schoongemaakt. De mensen aan wie u uw stempas geeft dragen handschoenen. Ook zit er een kuchscherm tussen u en de leden van het stembureau. Uw identiteitsbewijs geeft u niet af, maar laat u door het kuchscherm heen zien. Op elke stemlocatie staat bij de ingang iemand die in de gaten houdt hoe druk het is en vertelt wanneer u naar binnen mag. Zo zijn er nooit te veel mensen binnen en kan anderhalve meter afstand worden bewaard. Bij de ingang wordt u ook gewezen op de desinfecterende gel die daar verplicht staat. U kunt alle drie de dagen stemmen tussen 07:30 en 21.00 uur.

Reacties