Gratis excursie naar Kunststof Sorteer Installatie Heerenveen

Foto: PxHere

De gemeente en afvalverwerker HVC houden op 25 mei voor maximaal 40 inwoners van Zaanstad een gratis excursie naar de Kunststof Sorteer Installatie in Heerenveen, waar het nut van afvalscheiding en de route die plastic aflegt worden uitgelegd. Aanmelden kan tot 20 mei en het formulier vindt u hier.

De bus vertrekt op 25 mei om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats bij het Saenredam College in Rooswijk, aan de Elvis Presleystraat. Rond 12:00 uur komt de bus aan bij de KSI. De rondleiding door de installatie start om 12:30 uur. Dan is te zien hoe de machines plastic afval verwerken en sorteren zodat het geschikt is als grondstof voor nieuwe producten. Om 14:30 uur rijdt de bus terug naar Zaanstad. Voor de deelnemers is er koffie en een koek, maar ze moeten zelf voor een lunch zorgen.

Steeds meer wijken

Zaanstad gaat wijk voor wijk over op de nieuwe manier van afval inzamelen, die in Krommenie, Rooswijk, Westerkoog en Westerwatering al is ingevoerd. In de nieuwe situatie gebruiken inwoners de grijze bak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het restafval moet naar een ondergrondse restafvalcontainer in de buurt worden gebracht. Op deze manier wordt meer plastic afval ingezameld om te recyclen.

Van flessen naar broodtrommel

Er is veel onduidelijkheid over de voordelen van het thuis scheiden van restafval en plastic ten opzichte van ‘nascheiden’ in de fabriek. De excursie moet deelnemers hierover meer duidelijkheid verschaffen en ook andere kwesties ophelderen. In de Kunststof Sorteer Installatie is te zien hoe plastic afval wordt verwerkt tot een grondstof voor nieuwe producten. Zo kan bijvoorbeeld van vier plastic flessen een broodtrommel worden gemaakt.

 

 

Reacties

0