Burgerzaken donderdag overdag gesloten

Foto: Wikimedia / Smiley toerist

In verband met het centraal tellen van de stemmen voor de verkiezingen van Provinciale Staten en het waterschap is de afdeling Burgerzaken van de gemeente op donderdag 21 maart overdag gesloten.

Op deze dag is Burgerzaken tussen 17:00 en 20:00 uur alleen geopend voor mensen die een afspraak hebben gemaakt. Het centraal tellen van de stemmen is een proef. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het mogelijk gemaakt om op de verkiezingsavond zelf alleen de telling op lijstniveau te doen. De volgende dag pas worden dan door een centraal stembureau de stemmen per kandidaat geteld. Zo is er op de verkiezingsavond wel een voorlopige uitslag op partijniveau, maar zijn de bijbehorende namen nog niet ingevuld.

Betrouwbaardere uitslag

Het experiment moet duidelijk maken of de betrouwbaarheid van de uitslag vergroot kan worden dankzij de inzet van frisse krachten op de tweede dag. Een ander groot voordeel is volgens het college dat de tweede telling gestructureerd en uniform kan worden georganiseerd, op plek met voldoende faciliteiten.

 

 

Reacties