College wil participeren in Warmtenetwerk Zaanstad BV

De aanleg van een warmtenet elders in Nederland.
Foto: Gemeente Zaanstad /Alliander DGO

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om gedeeltelijk eigenaar te worden van het nog op te richten Warmtenetwerk Zaanstad BV. Dat Zaanse warmtenet kan dan op korte termijn 2200 woningen verwarmen zonder gas.

Volgens wethouder Sanna Munnikendam (D66, onder meer verantwoordelijk voor Duurzaamheid) gaat het om een ‘cruciaal moment’. ‘Het blijkt dat deelname van de gemeente nodig is om dit initiatief van de grond te krijgen. Door nu lef te tonen, kunnen we een belangrijke stap zetten in het verduurzamen van bestaande bouw in Zaanstad.’

Eerste fase

Er zijn op dit moment nauwelijks alternatieven voor de grootschalige toepassing van duurzame energie in bestaande bouw en de afkoppeling van het aardgasnet. In de eerste fase van het Zaanse warmtenet gaat het om 2200 bestaande huizen en om nieuwbouw. Huurders en eigenaren van de bestaande woningen krijgen als ze aangesloten zijn op het warmtenet korting op hun energierekening.

Met een warmtenet worden gebouwen verwarmd via warm water. Warmtenetwerk Zaanstad BV zorgt voor de buizen die hiervoor nodig zijn. Het warme water komt in eerste instantie van biomassacentrale Bio Forte. Daarnaast wordt gekeken naar andere duurzame warmtebronnen.

Raad moet groen licht geven

Er kan pas begonnen worden nadat de gemeenteraad akkoord is gegaan met de plannen. Waarschijnlijk staat het onderwerp op 15 maart op de agenda. Daarnaast moeten ook de samenwerkingspartners van de gemeente nog instemmen met de plannen.

De gemeente heeft ook al een faciliterende rol bij Zaanse Groene, een duurzaam energiehandelsplatform van, voor en door Zaankanters.

 

Reacties

0