Een weggestuurde bloemenkraam en een op de bon geslingerde ambulante mondkapjesverkoper hebben de woede gewekt van Democratisch Zaanstad. In een tijd dat ondernemers vechten om te overleven schijnt de gemeente weinig aandacht voor hun problemen te kunnen opbrengen.
DZ is vooral ontstemd over de communicatie van de gemeente richting de ondernemers. Onduidelijk blijft welke sectoren wel en welke niet zijn toegestaan zijn op de markt en waarom daarvoor gekozen is. Op 30 mei werden de bloemen van Arjan en Miranda Zuurbier verwijderd van de stoep voor het door brand verwoeste restaurant Pancho's omdat ze op een plek stonden waar dat niet was toegestaan. Eerder, toen kappers noodgedwongen hun nering gesloten moesten houden, maakten ze zonder problemen wekenlang gebruik van de kapsalon van Paula Sweers op de Rozengracht en de stoep voor die zaak om hun bloemen te slijten. Maar opeens was het afgelopen en werd door de marktmeester zelfs een takelwagen besteld om de twee weg te krijgen.
De vraag of daar een waarschuwing aan vooraf was gegaan in nu een welles-nietes tussen de gemeente en de bloemisten, schrijft De Orkaan . Feit is dat de bloemen niet verkocht konden worden en dat broer en zus Zuurbier opdraaiden voor de kosten van de takelwagen, die wel kwam maar uiteindelijk niet hoefde te worden ingezet. Het is Democratisch Zaanstad allemaal een doorn in het oog en de partij wil precies weten hoe de communicatie tussen alle betrokken partijen verlopen is en of de gemeente bereid is om de gedupeerde handelaren te compenseren. Dat er gehandhaafd is omdat er op 30 mei alleen nog maar etenswaren op de markt mochten worden verkocht snijdt volgens fractievoorzitter Juliëtte Rot geen hout: er stond toen immers ook al een kraam met drogisterijproducten.
'Op welke wijze zullen ondernemers op de verschillende markten in Zaanstad vanaf nu actief geïnformeerd worden over welke sectoren wel en niet toegestaan zijn,' wil zij weten. Inwoners en ondernemers moeten er in Zaanstad op kunnen vertrouwen dat de informatie die zij krijgen van een gemeenteambtenaar correct en eenduidig is en mogen niet het slachtoffer worden van onjuiste informatie dan wel inconsequent handelen van de gemeente, stelt Rot in schriftelijke vragen aan het college.
Na de episode met de bloemenkraam is een ondernemer die mondkapjes verkoopt vanuit een bakfiets 'genadeloos op de bon geslingerd' omdat de man zich ‘niet genoeg zou hebben verplaatst tijdens het venten’. Ook dat zint DZ niet. 'De ondernemer is normaal gesproken horecaondernemer en was voor het eerst aan het venten op de Gedempte Gracht. De man werd vriendelijk gedag gezegd door de handhavers en kreeg zonder waarschuwing binnen het uur een boete van 140 euro,' stelt Rot. 'Op zijn opmerking dat hij wilde verplaatsen en nog geen klant had gehad, werd niet inhoudelijk ingegaan.' Ook daar moet uitleg over komen.