Een voormalige technical support engineer van Royal Duyvis Wiener
mag van de kantonrechter in Zaandam aan de slag gaan bij een nieuwe werkgever: de rechter verwierp het bezwaar van het eerste bedrijf dat de man in zijn nieuwe functie bij Oudendijk Oils het relatiebeding zou overtreden. Hij was sinds 1 mei 2016 in dienst van Royal Duyvis.
De man gaat potentieel concurrerende werkzaamheden verrichten bij een bestaande relatie van Royal Duyvis, maar volgens de rechter heeft het bedrijf dat zich bezighoudt met de vervaardiging, het onderhoud en de reparatie van machines voor de cacao-industrie niet aangetoond dat er een zwaarwegend bedrijfsbelang in het geding is. De oude werkgever heeft slechts de vrees geuit dat de nieuwe straks onderdelen elders zal kopen en de service en het onderhoud in eigen beheer zal gaan uitvoeren. Alleen de vrees zelf is niet genoeg om van een zwaarwegend bedrijfsbelang te kunnen spreken.
Zakelijke relatie
Oudendijk Oils is een groothandel in ruwe plantaardige en dierlijke oliën en vetten en oliehoudende grondstoffen die Royal Duyvis om een ontheffing van het concurrentie- en relatiebeding vroeg, maar nul op het request kreeg. Oudendijk Oils betoogde ten tijde van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst geen contacten te hebben onderhouden met Royal Duyvis, maar daar werd in Zaanstad toch anders tegenaan gekeken. Royal Duyvis verkocht in 2020 aan het bedrijf, verzorgde er een training verzorgd en bracht in 2021 nog een offerte uit. Verder zijn dit jaar diverse onderdelen verkocht aan het bedrijf in Oudendijk en werd onderhoud verricht aan de verkochte machine. Omdat de overstappende werknemer precies weet hoe dat laatste moet, kan dat voortaan binnenshuis worden gedaan.
Peanuts
Dit raakt de weliswaar de legitieme bedrijfsbelangen van Royal Duyvis, dat er belang bij heeft gevrijwaard te blijven van een concurrerende (ex-)werknemer, maar het belang van de werknemer weegt in dit geval zwaarder. De rechter woog daarbij mee dat er nog garantie zit op de machine uit 2020 en dat Oudendijk Oils er dus belang bij heeft om de service en het onderhoud te laten uitvoeren door Royal Duyvis. Wanneer dat in de toekomst verandert is niet aannemelijk geworden dat dit leidt tot serieus te nemen financiële gevolgen voor Royal Duyvis,' aldus de uitspraak. Royal Duyvis heeft na de verkoop van de machine nog geen 6500 euro verdiend aan Oudendijk Oils, voor een training, een test van de machine en onderdelen. Op de jaaromzet van Royal Duyvis van om en nabij de 50 miljoen is dat peanuts.
Positieverbetering
De van baan veranderende werknemer daarentegen heeft niet alleen de vrijheid van arbeidskeuze, maar ook de mogelijkheid van positieverbetering. Bij Oudendijk Oils zijn de werkzaamheden afwisselend van aard en de man krijgt meer verantwoordelijkheden binnen een klein bedrijf. Ook is sprake van een substantiële salarisverhoging van ten minste 800 euro per maand, 'wat voor een gemiddelde werknemer fors te noemen is en zeker voor iemand met de leeftijd en opleiding' van de persoon in kwestie.
'Ook heeft hij binnen Oudendijk Oils een concreet carrièreperspectief als beoogd Hoofd Technische Dienst en zal hij in zijn huidige functie de rol van waarnemend Hoofd Technische Dienst vervullen en in de gelegenheid worden gesteld gerichte opleidingen te volgen,' aldus de uitspraak. De rechter oordeeld dat de man daarom onbillijk benadeeld zou worden door het voortduren van het relatiebeding.