De gemeente verwacht dit jaar circa 9000 euro aan leges te moeten terugbetalen voor verleende vergunningen voor evenementen die vanwege de coronamaatregelen geen doorgang konden vinden. Sinds 1 juli zijn evenementen onder voorwaarden weer toegestaan .
Het ook door corona ingegeven besluit om geen extra precario te innen voor grotere terrassen kost Zaanstad geen geld: ze nemen weliswaar meer ruimte in dan in andere jaren maar de rond 42.000 euro die ze in normale tijden in hun normale omvang zouden opleveren moet door de gezamenlijke ondrnemers gewoon worden voldaan. Nu de tafels en stoelen verder uit elkaar moeten staan en het ruimtebeslag groeit wil het college daar geen slaatje uit slaan. De PVV en Partij voor Ouderen en Veiligheid hielden er een pleidooi voor in de gemeenteraad, maar trokken hun motie in gezien de bereidwilligheid van het dagelijks bestuur om de horeca op deze manier tegemoet te komen.
Het afgelasten van evenementen waarvoor een vergunning is verleend valt normaliter onder het bedrijfsrisico: jammer maar helaas en de kosten die voor de vergunning zijn gemaakt zijn de organisatoren kwijt. Corona is volgens het college echter van een geheel andere orde. Hoewel de kosten voor het beoordelen en het afgeven van de vergunning door de gemeente al gemaakt zijn, worden die in deze uitzonderlijke situatie toch terugbetaald. Veel gemeenten gingen Zaanstad al voor met dergelijke corona-uitzonderingen, die met terugwerkende kracht worden ingevoerd: de aanpassing van de legesverordening treedt in werking op 1 januari 2020 en die van de verordening precariobelasting op 1 maart.