De Luisterlijn en Beter Horen slaan tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 26 september tot en met 2 oktober de handen ineen om eenzaamheid onder de aandacht te brengen. Beide organisaties benadrukken hoe belangrijk een luisterend oor en goed gehoor zijn voor het welzijn van mensen die zich eenzaam voelen.
Eenzaamheid is een complex probleem dat in vele vormen voorkomt. De Luisterlijn speelt al meer dan 65 jaar een cruciale rol door mensen de mogelijkheid te bieden om hun verhaal te delen. Dag en nacht staan getrainde vrijwilligers klaar om via telefoon, chat of per e-mail een vertrouwelijk gesprek te voeren met iedereen die daar behoefte aan heeft. 'Eenzaamheid is niet alleen het ontbreken van mensen om je heen, maar ook het gevoel dat er niemand is die écht naar je luistert,' zegt directeur Richard Coonen van de Luisterlijn.
Impact slechthorendheid
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wil de Luisterlijn het gesprek over eenzaamheid op gang brengen en mensen aanmoedigen om actief te luisteren naar mensen in hun omgeving. Specialist in hooroplossingen Beter Horen ziet in de praktijk hoeveel impact slechthorendheid heeft op het sociale leven van mensen. Onderzoek naar het verband tussen eenzaamheid en gehoorverlies (2021) onderstreept dat: slechthorenden ervaren vaak uitdagingen in sociale interacties, wat kan leiden tot sociaal isolement en eenzaamheid.
'Het is belangrijk dat onze audiciens in de winkels onze klanten altijd ondersteunen bij het omgaan met eenzaamheid. Zij herkennen de signalen en delen dezelfde waarden en missie als de Luisterlijn. Wanneer nodig kunnen zij klanten doorverwijzen naar een luisterend oor bij de Luisterlijn,' aldus General Manager Giuseppe Vironda van Beter Horen.