De roeden van papiermolen De Schoolmeester zijn niet veilig meer en daarom is het draaien nagenoeg stilgezet. De roeden - de basis van het wiekenkruis - moeten vervangen worden, bleek na onderzoek van de Technische Advies Commissie van eigenaar De Zaansche Molen.
Tot de vervanging gebeurd is zal de molen slechts sporadisch draaien, om uitdroging en schade te voorkomen. De Schoolmeester blijft wel geopend voor groepsbezoeken en andere activiteiten. De Schoolmeester is de enige molen ter wereld die nog windgemaakt papier vervaardigt. De eerste papiermolens in de Zaanstreek stammen uit het begin van de zeventiende eeuw en maakten alleen grauw, blauw basterd en bordpapier, zoals De Schoolmeester dat nog steeds doet. De fabricage van witpapier volgde pas later. Het principe van het papiermaken bestaat uit het vervezelen van textielafval zoals bijvoorbeeld lompen en oud touw.
De Schoolmeester was sinds de bouw in 1692 steeds in handen geweest van gelijktijdig één of twee eigenaren, maar per 1 januari 1977 werd dit Vereniging De Zaansche Molen. In juni 2002 werd een vier jaar durende restauratie afgesloten waarbij de hele fundering en de houtconstructie van de droogschuur onder handen werden genomen, wat een investering van zo'n 450.000 euro vergde. Nu komt er dus weer een grote uitgace aan voor De Zaansche Molen.