Gemeente heeft geen goed beeld van dakloze arbeidsmigranten

18 mei , 14:00 Bedrijvigheid
screenshot 20240514 090636jpg
Vectorportal.com / CC0

Het college heeft geen zicht op het precieze aantal dakloze arbeidsmigranten in Zaanstad op dit moment. Onlangs zijn alle daklozen geteld, dus ook EU-migranten, maar dat geeft slechts een ruwe inschatting van hun aantal. Bovendien is de verwachting dat een deel van de doelgroep onzichtbaar blijft en pas in beeld komt als mensen in aanraking komen met instanties en hulpverlening.

Het landelijke beeld is dat er sprake is van een toename van dakloze arbeidsmigranten en Zaanstad lijkt daarop geen uitzondering te zijn, antwoordt het college op vragen van de PvdA. Naast het ontbreken van huisvesting zien professionals soms ook dat er sprake is van mentale en/of sociale problemen. 'Met betrekking tot malafide huisvesters, makelaars en tussenpersonen wordt dit beeld wel steeds duidelijker,' aldus de antwoorden. Er wordt gewerkt aan een opsporingsprogramma van de criminele netwerken die achter grootschalige arbeidsuitbuiting zitten.

Uitzendbureaus

De gemeente probeert particuliere initiatiefnemers te faciliteren bij het realiseren van woonruimte voor arbeidsmigranten 'wanneer dat een positieve ontwikkeling is voor de bedrijvigheid/economie in Zaanstad'. Zo wijst het college op het 'Polenhotel' in de Achtersluispolder met 122 volledig ingerichte modulaire studio’s voor twee personen, elk met een eigen keuken, woongedeelte en sanitair. Daarnaast zijn er uitzendbureaus die arbeidsmigranten bemiddelen naar werkgevers in Zaanstad. Deze uitzendbureaus regelen vaak ook het onderdak in particuliere woningen. Zaanstad reguleert dit door het toepassen en handhaven van de Huisvestingsverordening. De woningcorporaties hebben op dit moment geen rol bij de (vaak kortdurende) huisvesting van deze groep migranten.

Goed verhuurderschap

De gemeente controleert op een goede naleving van de Wet goed verhuurderschap uit juli 2024. Er kunnen meldingen over huisvesting worden gedaan bij !Woon, dat namens de gemeente de intake van meldingen doet. Daarnaast spreken gemeentemedewerkers bij huisbezoeken of controles ook met bewoners en vragen proactief naar huisvesting om slechte omstandigheden te signaleren. Zeker als het gaat om bewoners die de weg niet goed kennen binnen de overheid of afhankelijk zijn van huisvesting door hun werk.

In zes grote steden waaronder Amsterdam is inmiddels een tijdelijke opvang waar arbeidsmigranten twee tot drie weken terechtkunnen en onder begeleiding hun terugkeer naar land van herkomst plannen of in Nederland nieuw werk en een onderkomen zoeken. Er worden goede resultaten mee behaald. Verkend is of Zaanstad hierbij aan kon sluiten, maar daar is vooralsnog geen geld voor.