Aldi 'terug bij af' qua werkdruk en intimidatie op de werkvloer

19 okt 2017, 14:22 Bedrijvigheid
1024px aldi woerden 01
Wikipedia

Personeel van Aldi in Nederland zucht onder een hoge werkdruk en intimidatie van leidinggevenden. Dat blijkt volgens EenVandaag uit onderzoek van FNV en CNV onder 1200 werknemers.

De voornaamste klacht is de structurele onderbezetting in de winkels. Het assortiment en de openingstijden zouden zijn uitgebreid, terwijl het aantal werknemers slonk. Van de 900 deelnemers aan een FNV-enquête zei 70 procent dat de werkdruk te hoog is en 84 procent van de 300 werknemers die door het CNV werden ondervraagd was het daarmee eens. Veel winkels zouden nog maar door twee medewerkers worden gerund, waardoor pauzes onmogelijk zijn en parttimers zeven dagen per week beschikbaar moeten zijn.

Intimiderende stijl

Een algemene klacht is ook de ‘intimiderende stijl’ van leidinggevenden. Meer dan de helft van de Aldi-medewerkers die de CNV-enquête invulden durft niet te klagen.

Aldi zegt bekend te zijn met de problemen en de afgelopen maanden al 850 extra mensen te hebben aangenomen. De huidige situatie leidt volgens de Duitse retailer tot minder plezier, minder prestatie, hoger ziekteverzuim en een groter verloop. ‘Dat is niet goed voor onze collega’s, klanten en onze organisatie.’

'Terug bij af'

De supermarktketen raakte enkele jaren terug ook in opspraak vanwege de arbeidsomstandigheden en is volgens het onderzoek van de vakbonden na tijdelijke verbeteringen weer ‘terug bij af’.

Jarenlang legde de bedrijfsleiding van Aldi klachten van personeel en bonden over misstanden op de werkvloer naast zich neer totdat de Inspectie SZW in 2013 ingreep en een onderzoek begon. In oktober van dat jaar kreeg het concern de opdracht om een stappenplan ter verbetering van de werkomstandigheden te maken. Begin juli 2014 lag er een plan van aanpak voor onder andere een te hoge werkdruk en ‘ongewenste omgangsvormen’.