Haaldersbroekers zien Schans-parkeren ten zuiden van Leeghwaterweg als een no go

23 apr , 13:43 Gemeente
screenshot 20250423 121128
Google Street View

Bewoners van Haaldersbroek staan niet onwelwillend tegenover het plan van het college om de Zaanse Schans om te toveren in een betaalde toeristenattractie maar vrezen twee dingen: dat ze geen onbeperkte toegang meer zullen hebben tot hun gekoesterde 'achtertuin' en dat er parkeergelegenheid zal komen ten zuiden van de Leeghwaterweg. Dat laatste is voor het bestuur van de Bewonersvereniging Haaldersbroek(erdwarsstraat) zelfs een no go.

De Haaldersbroekers zien ook kansen voor hun eigen woonomgeving. Ze wijzen de raad van Zaanstad op de noodzaak om vooruitlopend op het omleggen van het fietspad buiten de Zaanse Schans om het liefst dit jaar nog werk te maken van een veiligere fietsverbinding door de Engewormer, 'waar wij nu wel eens gebruik van maken om de drukte op de Schans te vermijden'. De polderweg heeft fietsstroken en voldoende drempels, maar de fietsstroken bestaan uit steentjes naast het asfalt die provisorisch bij elkaar gehouden worden door afbrokkelend asfalt. 'Fietsen op die stroken is levensgevaarlijk. Dat betekent dat je op de weg móet rijden, wat ook levensgevaarlijk is,' aldus een  brief van de bewonersvereniging aan de raad. Wormerland zal hetzelfde te horen krijgen. 

Parkeren bottleneck

Het parkeerbeleid zal opnieuw de bottleneck worden indien dat niet goed wordt uitgewerkt, waarschuwen de buren van de Schans. 'Haaldersbroek wil dat alle voertuigen van toeristen en de bussen aan de noordzijde van de Leeghwaterweg blijven. In een vorig mobiliteitsplan is gesproken over een parkeergarage achter het Zaans Museum / Verkademuseum, wat een prima oplossing kan zijn. De gasleiding hoeft geen probleem te zijn door de juiste plaats te kiezen. Als tweede parkeerplek noemen wij, net als vijf jaar geleden, het parkeren bij de Burger King bij de A7.' 

Daar zouden alle bussen naartoe kunnen en bij grote drukte ook de toeristenauto’s. 'Dan klein vervoer met elektrische busjes van en naar de Schans en via de Schansadministratie een tijdslot invoeren net als bij bijvoorbeeld het Rijksmuseum, zodat toeristen verspreid over de dag aankomen.' En: vol is vol. Er dienen volgens de Haaldersbroekers borden te komen vóór de afslag naar de Zaanse Schans, zodat bussen en auto’s door kunnen rijden en bij de volgende afslag kunnen keren tenzij zij een reservering hadden gemaakt.

Blokkade Haaldersbroek

'Wij kunnen niet akkoord gaan met parkeren van toeristenauto’s en bussen ten zuiden van de Leeghwaterweg, ook niet bij het gebouw dat de gemeente heeft aangekocht bij Pinksterdrie. Bij drukte staan de toegangsweggetjes Pinksterdrie en Diederik Sonoyweg vol met wachtende auto’s. Zij blokkeren de enige uitgang vanuit Haaldersbroek naar de Leeghwaterweg. Dit zorgt voor een onvoorziene vertraging voor woon-werkverkeer, voor afspraken en ook voor ambulancepersoneel, brandweer en andere hulpdiensten. Dit is volstrekt niet acceptabel,' aldus het schrijven.

Google Street View

Andere voorstellen in de brief zijn om op de rotonde voor de Schans fietsers vanuit alle richtingen voorrang te geven op het wegverkeer en om de snelheid voor auto's op de Leeghwaterweg te verlagen naar 50 kilometer per uur vanaf de brug over de Zaan tot tenminste een kilometer na het laatste huis op de Haaldersbroekerdwarsstraat om geluidsoverlast tegen te gaan. 

Constructief overleg

'Wij willen graag betrokken worden om gezamenlijk te zoeken naar de beste oplossing bij de aansluitingsalternatieven van het nieuwe fietspad op de Leeghwaterweg. De nieuwe fietsroute wordt twee keer zo druk: fietsers die voorheen de kant van de Walvis namen om over de Zaanbrug te rijden moeten nu ook om de Schans heen. Ten eerste een langere fietstijd en ten tweede veel meer fietsers,' schrijft de bewonersvereniging ter afsluiting. En zegt de gemeenteraad toe de leden te zullen aansporen tot 'constructief overleg en medewerking, daar waar het de belangen van de bewoners of Haaldersbroek zelf, als Rijksmonument, niet schaadt.'