Olam moet in Wormer aan de bak met beperken uitstoot

Uitzicht op Olam vanaf het Zuideinde in Wormerveer.
Uitzicht op Olam vanaf het Zuideinde in Wormerveer.
Foto: Google Street View

De Omgevingsdienst IJmond heeft Olam Cocoa inmiddels drie lasten onder dwangsom opgelegd van in totaal 405.000 euro. Deze hebben betrekking op de emissie van vluchtige organische stoffen, ammoniak en zeer zorgwekkende stoffen afkomstig van het verwerken van cacaobonen in de fabriek in Wormer.

De eerste last onder dwangsom is vanwege het feit dat de uitstoot van vluchtige organische stoffen en ammoniak die ontstaat door het prepareren, het indirect roasten en het malen de grenswaarden te boven gaat (voor gO.1, gO.2 en gA.3 met respectievelijk 20 mg/Nm3, 50 mg/Nm3 en 30mg/Nm3). Om daar een einde aan te maken is Olam overgegaan tot de aanschaf van een Regeneratieve Thermische Naverbrander, die naar verwachting in de loop van dit jaar in gebruik wordt genomen. Olam krijgt daarna de tijd om de installatie in te regelen en moet uiterlijk op 1 maart 2023 met metingen kunnen aantonen dat er aan de grenswaarden voor de genoemde uitstoot is voldaan.

Ethanal, methanal en benzeen

De tweede last onder dwangsom is voor de emissies van ethanal, methanal en benzeen, zogenoemde zeer zorgwekkende stoffen. In techische termen: die moeten worden teruggebracht tot onder de grenswaarde van 1 mg/Nm3 voor stofklasse MVP2. Daarvoor is onderzoek nodig naar een geschikte techniek, de gevolgen van het gebruik van deze techniek en naar de kosten en baten. ‘De keuze voor een emissiereducerende techniek moet goed worden afgewogen, waarna over kan worden gegaan tot het ontwerpen van een installatie, de aanschaf en de implementatie. Olam krijgt tot 1 januari 2025 om aan te tonen dat zij aan de aan de emissiegrenswaarde voldoen,’ schrijft de ongevingsdienst na vragen van Zaanstad.nieuws.

Informatieplicht

De derde last onder dwangsom heeft betrekking op de wettelijke vijfjaarlijkse informatieplicht met betrekking tot de emissies van zeer zorgwekkende stoffen. Olam moet een rapportage overleggen van het opgestelde vermijdings- en reductieprogramma en daarin inzicht geven in de uitstoot van deze stoffen en aangeven wat het bedrijf de afgelopen vijf jaar heeft gedaan om deze te minimaliseren en welke verdere stappen nog mogelijk zijn. Olam voert op dit moment metingen uit om de hoogte van deze emissies te bepalen. Vanwege de seizoensinvloed van de cacaobonen op de emissies wordt er op verschillende momenten in het jaar gemeten.

‘Op basis van het verkregen inzicht in de metingen wordt het vermijdings- en reductieprogramma opgesteld. Onderdeel hiervan is het bepalen van immissieconcentratie. Vanwege de tijd die nodig is voor het uitvoeren van de metingen krijgt het bedrijf tot 1 mei 2023 de tijd om aan deze last te voldoen,’ aldus de omgevingsdienst ‘Tot de tijd dat de termijnen zijn verstreken blijft OD IJmond contact houden met het bedrijf om te monitoren of het bedrijf stappen onderneemt om de overtredingen binnen de gestelde termijnen te beĆ«indigen.’

Maatwerk

De dienst gaat maatwerk verlenen voor het afwijken van de emissiegrenswaarden voor vluchtige organische stoffen (gO.1 en gO.2) en ammoniak (gA.3) die afkomstig van het direct roasten. ‘Voor de afgassen van het direct roasten heeft Olam Cocoa met een kosteneffectiviteitsberekening aangetoond dat, in tegenstelling tot de andere processen die wel nabehandeld worden, de afgassen van direct roasten op dit moment niet kosteneffectief kunnen worden nabehandeld.’

Om te bepalen of er al dan niet kan worden afgeweken van de geldende grenswaarden heeft omgevingsdienst een integrale afweging van de technische kenmerken van de installatie gemaakt. Dit houdt in dat er niet alleen is gekeken naar kosteneffectiviteit maar ook naar de mate van overschrijding, de kenmerken van het afgassen van direct roasten en de nabehandelingstechnieken die kunnen worden toegepast. Dir heeft ertoe geleid dat andere grenswaarden worden toestaan voor de emissies die het gevolg zijn van het direct roastproces.

Zienswijze

Olam krijgt nu de gelegenheid om een zienswijze in te dienen, waarna een definitief besluit wordt genomen. Als dat definitief is zit het bedrijf vast aan de vastgestelde deadlines en vervallen de dwangsommen als het in gebreke blijft. Na de publicatie van het definitieve besluit is het voor belanghebbenden overigens nog wel mogelijk om binnen zes weken schriftelijk bezwaar te maken.

Geen aanpassing voor ethanal

Olam heeft nog drie andere verzoeken om maatwerk met betrekking tot emissies ingediend. De omgevingsdiens is van plan om dat voor ethanal (een zeer gevaarlijke stof) af te wijzen. De reden hiervoor is dat de grenswaarde wordt overschreden zonder dat hiervoor een best beschikbare techniek is toegepast. In beginsel is die wel beschikbaar. Daarnaast geldt er een minimalisatieverplichting voor de emissie van zeer zorgwekkende stoffen. De andere twee maatwerkverzoeken zijn nog onvoldoende onderbouwd om in behandeling te worden genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen