‘Olam over de schreef met uitstoot cacaofabriek Wormer’

De fabriek in Wormer gezien vanuit Wormerveer.
De fabriek in Wormer gezien vanuit Wormerveer.
Foto: Google Street View

Na de onthullingen van het onderzoeksprogramma Pointer Radio over de geheim gehouden ammoniakuitstoot bij cacaofabriek Aurora van Cargill in Zaandam, blijkt ook een andere cacaofabriek de milieunormen te overschrijden. Het gaat om de vestiging van Olam Cocoa in Wormer.

Bij een recente controle is volgens de Omgevingsdienst IJmond gebleken dat er te veel ammoniak, vluchtige organische stoffen en ethanal uit de schoorsteen komt aan de Veerdijk. Ethanal is een andere benaming voor acetaldehyde en staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen, waar strenge normen voor gelden. Acetaldehyde is een zogeheten genotoxische stof, dat wil zeggen dat het het menselijk DNA kan aantasten en kanker kan veroorzaken. De Omgevingsdienst wil niet zeggen in welke mate de norm wordt overschreden, laat Pointer weten.

Dwangsom

‘Ze heeft een voornemen tot last onder dwangsom naar Olam gestuurd om de overschrijding te beëindigen. Op de grond, het ‘leefniveau’, worden volgen de dienst de normen niet overschreden.’ Dat zou blijken uit een standaardberekening voor de neerslag van emissies in de directe omgeving die de fabriek heeft aangeleverd. Olam zegt van plan te zijn de ammoniakuitstoot terug te dringen, maar reageerde niet op de vraag hoe de kankerverwekkende stof in de rook van de fabriek komt. De PvdA in Wormerland heeft het college al gevraagd om gedetailleerde info over de emissies van de twee cacaofabrieken in Wormer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen