Omgevingsdienst grijpt in bij Cargill Zaandam vanwege ammoniak

Foto: Google Earth

Onderzoeksprogramma Pointer Radio deed onderzoek naar onderzoek naar cacaofabriek Aurora (het voormalige Gerkens Cacao) van Cargill in Zaandam en concludeert dat het bedrijf de autoriteiten jarenlang om de tuin leidde over de uitstoot. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied grijpt nu in en dreigt met een dwangsom.

Cargill gaf in 2018 geen ammoniak op in de zogenoemde emissieregistratie, maar die komt wel vrij bij het branden van cacaobonen. Concurrent Olam Cocoa gaf die emissies wel op. Na vragen van Pointer leverde de omgevingsdienst cijfers over de uitstoot van Cargill in 2019 en 2020. Het bedrijf blijkt jaarlijks 59 ton ammoniak uit te stoten. De cijfers over eerdere jaren ontbreken nog, maar het RIVM gaat het bedrijf vragen ook over eerdere jaren een ammoniak-opgave te doen.

Bron: De Groene Amsterdammer

 

Cargill staat met deze ‘jaarvracht’ in 2019 achteraf in de top vijf van ammoniakbronnen in Nederland, met een nog grotere uitstoot dan Olam. Milieu-activist Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment deed gewapend met die informatie een verzoek tot handhaving bij de Zaanse omgevingsdiensten en dat verzoek is onlangs ingewilligd, aldus Pointer.

Uitzonderingspositie

Het bedrijf verweert zich door te stellen dat het tot 2019 niet hoefde te voldoen aan landelijke emissie-eisen omdat er voor de cacaosector een uitzonderingsregeling gold. Aurora kon zo lang onder de radar opereren met zijn emissies omdat de omgevingsdienst de milieujaarverslagen alleen handmatig en steekproefsgewijs controleert, zo liet een woordvoerder weten aan Pointer weten. De dienst gaat dit deels automatiseren. ‘In 2022 gaan we de eerste effecten hiervan zien. Het is dan mogelijk om meer gericht inhoudelijk te toetsen.’

De uitzending De Verborgen Voetafdruk is op zondag 21 november om 19:00 uur op NPO Radio 1.

Reacties