PvdA Wormerland wil uitstoot cacaofabrieken in beeld krijgen

Een deel van De Moriaan.
Foto: Google Street View

De PvdA in  Wormerland heeft schriftelijke vragen gesteld over de uitstoot van schadelijke stoffen – waaronder ammoniak – door De Moriaan en Gerkens in de afgelopen vijf jaar, naar aanleiding van het radioprogramma Pointer van gisteravond, over de verborgen gehouden ammoniakemissie van cacaofabriek Aurora in Het Kalf in Zaandam.

Monique Klootwijk en Kees-Jan Kindt zijn benieuwd naar de uitstoot van de fabrieken en de Veerdijk en de Eenhoornweg. Bij het branden van cacaobonen komen grote hoeveelheden ammoniak en stikstof vrij, die onder meer neerstaan in het Wormer- en Jisperveld, en de Enge Wormer en Wijdewormer. Daar werken ze als meststoffen en verstoren het natuurlijk evenwicht in de flora en fauna.

Al maatregelen in aantocht?

De PvdA’ers willen nu aan de weet komen wat de cacaofabrieken van Cargill en Olam in Wormer de lucht in stoten. Ze vragen het college hoe de omgevingsdienst verslag doet van de uitstoot van schadelijke stoffen in Wormerland en of het college geïnformeerd wordt wanneer er onregelmatigheden zijn zoals te grote emissies of bij sterke schommelingen in de uitstoot. Ook vragen ze naar de mogelijkheden die er zijn om de omgevingsdienst aan te zetten tot controles bij fabrieken en of er initiatieven bekend zijn om met nieuwe installaties de uitstoot van ammoniak terug te brengen en zo ja, met hoeveel. Bij Olam Cocoa in Zaandijk is daarmee de afgelopen tijd al een slag gemaakt.

 

Reacties