Supers geven verzet tegen inzamelen statiegeldblikjes op

Foto: Wikimedia / Gijs Bolmeijer

De supermarkten gaan vanaf 1 januari 2023 toch zelf blikjes inzamelen, heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bekendgemaakt. Er komt dan vijftien cent statiegeld op te zitten. Het plan van het Afvalfonds Verpakkingen voor de inzameling via ‘circulaire hubs’ op straat was onlangs al afgeschoten door consultancybureau Eunomia, dat het in opdracht van Recycling Netwerk Benelux analyseerde.

De supermarkten hebben nu laten weten ‘hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen’ omdat ze een adequate vergoeding gaan ontvangen voor het verwerken van de blikjes die voor een groot deel ook elders zijn gekocht. Omdat ze de groei van retourverpakkingen echter niet blijvend in de winkel kunnen opvangen, wil het CBL – samen met alle belanghebbenden – een nieuw, landelijk inzamelsysteem opzetten waarmee in de toekomst ook andere verpakkingen en producten kunnen worden ingezameld. Een dergelijk systeem is noodzakelijk in de transitie naar een circulaire economie, volgens het CBL.

Onbemande hubs

Het Afvalfonds wil blikjes vanaf volgend jaar gaan inzamelen via onbemande statiegeldmachines op drukke plekken. ‘De doelstelling van 90 procent gescheiden inzameling bereiken betekent de beste statiegeldsystemen ter wereld evenaren,’ contateerden de onderzoekers van Eunomia echter, en volgens hen is er geen enkel systeem dat zonder inname bij supermarkten de 90 procent haalt, ook al omdat uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 89 procent van de Nederlanders het liefst blikjes in de supermarkt retour brengt. Een systeem waarvan de supers juist graag af willen, zo lieten ze eerder weten.

Bij goed presterende statiegeldsystemen in het buitenland zijn er volgens Eunomia vier succesfactoren: de hoogte van het statiegeldbedrag, het gemak bij het terugbrengen, een consistent systeem en heldere communicatie. Het Afvalfonds gaat uit van een zuinige maximaal 2,5 automaten per 10.000 inwoners, wat beduidend lager is dan de dichtheid in bijvoorbeeld Duitsland. Morgen is in de Tweede Kamer nog een rondetafelgesprek over het plan van het Afvalfonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen