Saenz profiteert volop van geld uit Haarlem

Tom Grootjen en Milda Mooi van Saenz.
Tom Grootjen en Milda Mooi van Saenz.
Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie maakte in 2020 110 miljoen euro vrij om de schade van de coronacrisis te beperken. Welke organisaties maakten daar zoal gebruik van? In een digitaal magazine staan zeven verhalen die illustreren hoe het economisch herstel- en duurzaamheidsfonds de effecten van de crisis verzacht, onder meer voor de Zaanse energiecoöperatie Saenz.

Die gaat aan de slag met het opzetten van een lokaal energieplatform, waarmee het overschot van de opgewekte energie verdeeld kan worden. Saenz koopt energie in voor bedrijven op bedrijventerrein Noorderveld – Molletjesveer in Wormerveer. Ook realiseerde de organisatie daar de installatie van 25.000 zonnepanelen. Voor de vervolgstappen wordt de subsidie van de provincie gebruikt. De Stichting Alliantie Energie Zaanstreek heeft volgens Haarlem in korte tijd ‘een enorme slagkracht aan de dag gelegd’. Al 85 bedrijven zijn inmiddels lid.

Begeleiding van A tot Z

Directeur Tom Grootjen en Milda Mooi van de coöperatie weten wel waar de oorsprong van het succes ligt: ‘We kennen elkaar hier allemaal op het bedrijventerrein, en komen elkaar ook tegen in de kroeg en op de voetbalclub. Dan neem je elkaar wat gemakkelijker mee op de weg naar duurzaamheid.’ Bij het voorbereiden, coördineren en realiseren van duurzaamheidsprojecten ontzorgt Saenz de aangesloten bedrijven. ‘Er komt bijvoorbeeld nogal wat bij kijken als je zonnepanelen wil installeren. Denk aan de keuze van een goede leverancier, het regelen van de verzekering en het aanvragen van subsidie. Wij begeleiden dat van A tot Z.’

Vier projecten

De subsidie uit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds wordt ingezet voor een vierledig project. Het eerste onderdeel is het opzetten van het lokale energieplatform. Daarvoor wordt een proef opgestart. Het tweede projectonderdeel is het nieuwe wooncomplex op het voormalige Meneba-terrein, pal naast Noorderveld – Molletjesveer waar de 620 te bouwen woningen mogelijk energie krijgen via de 25.000 panelen. Daarover vindt nu overleg plaats met de ontwikkelaar. Het derde onderdeel is de realisatie van een laadplein op het bedrijventerrein zelf, met acht tot zestien laadpalen onder een grote overkapping. Onderdeel vier is het delen van de door Saenz opgebouwde expertise met andere bedrijventerreinen.

Nog aanvragen in te dienen

Het is nog steeds mogelijk om subsidieaanvragen in te dienen. De komende maanden stelt de provincie nog meer regelingen open om initiatieven te steunen die leiden tot minder CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Daarnaast is er budget voor de culturele en maatschappelijke sector en voor projecten die bijdragen aan meer en goed geschoold personeel voor de technische sector.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen