Ook steeds meer Zaanse meisjes met technisch eindexamenpakket

Foto: Pixabay / Geralt

Steeds meer meisjes doen eindexamen in een bètaprofiel. Vorig jaar had 28,3 procent van de vrouwelijke kandidaten in onze provincie natuur- en scheikunde of techniek in het pakket en dat was ook precies het gemiddelde in Zaanstad. De verschuiving van alfa naar bèta is goed nieuws voor de technische sector, die kampt met personeelsschaarste.

In onze regio wordt onder andere ingezet op de techniekcampus om daar verandering in te brengen en onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de profielkeuze van eindexamenkandidaten laat wat dat betreft een hoopgevend beeld zien. Uit de meest recente Duo-data blijkt dat in Noord-Holland het aandeel meisjes met een bètaprofiel steeg van 23,1 procent in 2016 naar 28,3 in 2021. In Zaanstad was die toename in dat tijdvak 19,9 procent: van 216 naar 259 eindexamenkandidaten. Ook bij de jongens nam landelijk gezien de interesse in technische vakken toe, maar wel minder sterk: van 34,3 naar 38,1 procent. Alleen op het VMBO blijft het aandeel van de meisjes nog behoorlijk achter.

Bron: Laudius

Het landelijk gemiddelde onder de meisjes was vorig jaar 27,4 procent, met de provincie Utrecht als lijstaanvoerder met 32,8 procent. In Noord-Holland staat Heemstede bovenaan met 45,5 procent, gevolgd door Beverwijk (42,6) en Amstelveen (40,5 procent). Alleen in het Gelderse Rozendaal hadden meer meisjes (57,4 procent) dan jongens een technisch vakkenpakket.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen