Nieuwbouw Techlands ter beoordeling naar de raad

Foto: Gemeente Zaanstad

Het college is akkoord met het bestemmingsplan voor techniekcampus Techlands en legt dat nu voor aan de gemeenteraad. Aan de Aris van Broekweg in Zaandam komt een nieuw pand dat mogelijk wordt door een brede samenwerking tussen de gemeente, de provincie, het onderwijs en technisch georiënteerde regionale bedrijven.

Het gebouw krijgt drie verdiepingen met daarboven op een technische installatieruimte en wordt zestien meter hoog. Duurzaamheid speelt een hoofdrol: ‘Het gebouw wordt een voorbeeld van duurzame energie- en klimaatconcepten. De verschillende technieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen worden goed zichtbaar en worden ook ingezet voor het praktijkonderwijs. Zo geeft het uiterlijk van het gebouw weer wat er in het gebouw gebeurt,’ aldus wethouder Wessel Breunesse van Ruimtelijke Ontwikkeling.

Krapte arbeidsmarkt tegengaan

Die filosofie wordt buiten voortgezet met extra ruimte voor groen en een deel van de verharding om het gebouw wordt heen zo aangelegd dat regenwater er doorheen kan en er gras doorheen kan groeien. Wethouder Hans Krieger van Economie is vooral in zijn nopjes met het gegeven dat met Techlands de krapte in de technische sector van de arbeidsmarkt kan worden tegengegaan.

Zaanstreek – Waterland wil een aantrekkelijke vestigingsplek zijn én blijven voor bedrijven. Techlands richt zich op jongeren, zij-instromers en mensen die al in de techniek werken. Zij worden opgeleid en bijgeschoold. Het streven is dat Techlands in 2025 bijna 2400 mensen opleidt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen