Definitieve streep door chocopretpark in de Achtersluispolder

Foto: Twitter / Tony's Chocolonely

Tony’s Chocolonely staakt de plannen voor een chocoladepretpark in Zaandam. Het zorgt voor het beperken van een eenmalig nettoverlies van 4,7 miljoen euro, meldt het bedrijf in de jaarcijfers. In dit verlies zitten ook de kosten van de samenwerking met popartiest Pharrell Williams en een eenmalige bonus voor het personeel.

De onderneming had de bouw van Tony’s Chocolonely Flying Circus in de Achtersluispolder eerder al op pauze gezet. Zonder de eenmalige kosten was het bedrijf het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september, naar eigen zeggen wel winstgevend en bleef er circa een miljoen euro over. De miljoenen die het bedrijf had vrijgemaakt voor de met veel bombarie aangekondigde Zaanse onderneming worden nu geïnvesteerd in uitbreiding, zowel internationaal als in West-Afrika.

Er wordt onder andere meer personeel aangenomen voor meer lokale kennis in markten waar Tony’s actief is en in het vergroten van bewustzijn over problemen in de cacao-industrie, zoals kinderarbeid. Dat is een van de speerpunten van het bedrijf.

Groei zet door

Het in 2005 opgerichte Tony’s blijft verder doorgroeien. In het afgelopen boekjaar steeg de wereldwijde netto-omzet van de chocoladeproducent met bijna een kwart naar 109,6 miljoen euro. Vorig jaar was dat 88,4 miljoen euro. De overname van de fabriek van de Belgische chocolademaker Althaea-De Laet, waardoor Tony’s ook zelf chocola kan maken, was een ‘belangrijke bijdrage’ aan de groei, zegt de chocoladeproducent. ‘Door een eigen fabriek te exploiteren, kan Tony’s sneller innoveren en de hoeveelheid bonen opschalen die ingekocht worden.’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen