Tony’s Chocolonely Chocolate Circus wil naar de Achtersluispolder

Foto: Flickr

Er wordt al jaren over gesproken en nu is het plan opeens weer opgedoken: de Tony’s Chocolonely chocoladefabriek met achtbaan. Nieuw is de gedroomde locatie: achter pakhuis De Vrede in de Zaandamse Achtersluispolder.

Het cocoloademaker wil daar twee fabrieken bouwen waar bezoekers vanuit de achtbaan het hele productieproces kunnen aanschouwen en de historische pakhuis zelf ombouwen tot hoofdkantoor. Daarin moeten ook een restaurant en congresruimten komen. Het geheel moet jaarlijks 250.000 tot een half miljoen bezoekers trekken. Tony’s Chocolonely Chocolate Circus komt als de plannen doorgaan en alle vergunningen er komen achter de containerterminal van CT Vrede te liggen, waar tonnen cacao worden overgeslagen. De fabricage van repen wordt nu nog door het merk uitbesteed. Het bedrijf werd opgericht om de uitbuiting van cacaoboeren tegen te gaan.

Planologische eisen

Vooralsnog voldoen de plannen niet aan de planologische eisen van de gemeente. De komende zes maanden wordt duidelijk of de komst van Tony’s Chocolonely mogelijk is. Er was eerder sprake van dat de chocoladefabriek op de Amsterdamse NDSM-werf zou komen. Zaanstad staat welwillend tegenover de plannen: ‘Tony’s Chocolonely kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de Achtersluispolder en alleen al daarom juichen wij dit initiatief toe en helpen we het verder,’ zegt wethouder Gerard Ram in een persbericht. Ook hoopt de gemeente dat de komst van het ’chocoladepretpark’ een impuls kan zijn voor het realiseren van een fietsbrug naar Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen