Voor monument De Vrede lijkt het leven nu pas echt te gaan te beginnen

Een impressie van de huidige terminal De Vrede uit 2004.
Een impressie van de huidige terminal De Vrede uit 2004.
Foto: Zaans Industrieel Erfgoed

Het Parool bracht afgelopen weekend een ode aan de 100-jarige voormalige meelfabriek De Vrede op bedrijventerrein Achtersluispolder. ‘Op den duur belooft het kolossale monument het Hotel New York van Zaandam te worden. En van Amsterdam,’ aldus de krant.

De Vrede is nu een containerterminal voor schepen. Het imposante pand dankt zijn naam aan de Vrede van Versailles, die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Als meelfabriek overleefde De Vrede maar vijf jaar: toen de oorlog over was verdween de noodzaak voor een meelfabriek binnen de Stelling van Amsterdam.

In 1958 betaalde de gemeente Amsterdam een miljoen gulden voor de leegstaande en in verval geraakte fabriek om hem te slopen voor de verbreding van het Noordzeekanaal. Dat ging echter niet door, waarna de familie Gort De Vrede in 1986 terug kon kopen. Er is inmiddels begonnen met een restauratie om het gebouw te behoeden voor verdere achteruitgang.

Transformatie Achtersluispolder

Nu de gemeente de Achtersluispolder wil transformeren tot een woon-werkgebied met 5000 tot 10.000 nieuwe woningen en Amsterdam er 40.000 tot 70.000 wil neerzetten in de geplande wijk Haven-Stad, ligt De Vrede op een bijzonder strategische plek. En komt het vergezicht van een iconische blikvanger voor een nieuwe wijk in beeld.

Hotel New York in Rotterdam. Foto Wikipedia / F. Eveleens

Containerbedrijf CTVrede zegt in het Parool nog geen plannen te hebben om te vertrekken uit de Achtersluispolder, maar dat lijkt op terwmijn onvermijdelijk. Het bedrijf heeft al een nieuwe plek voor een terminal op bedrijventerrein HoogTij in Westzaan en bovendien een vestiging in Amsterdam Westpoort.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen