Nog steeds hoog in de boom met toeristenbelasting

Foto: Google Street View

Voor een overnachting in Noord-Holland moet dit jaar per persoon per nacht gemiddeld 2,84 euro toeristenbelasting worden neergelegd, een stijging van negen procent ten opzichte van 2020. In Zaanstad bleef de prijs met zeven euro gelijk. Het landelijke gemiddelde is 1,93 euro.

De toename in onze provincie is iets groter dan de landelijke toename van 6,6 procent en Noord-Holland is daarmee de duurste provincie van Nederland wat de toeristentaks betreft. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar deze gemeentelijke heffing. Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als mensen betaald overnachten in een gemeente waar ze niet staan ingeschreven, en de hoogte wordt bepaald door de gemeenteraden. Het kan dan om een vast bedrag per verblijf gaan of om een percentage van de overnachtingsprijs. Zaanstad wil in navolging van Amsterdam toe naar een gedifferentieerde heffing, afhankelijk van de plek.

Grote verschillen

Zaanstad is inmiddels niet meer na de hoofdstad en Rotterdam (7,33 euro) de duurste gemeente van het land wat de belasting betreft. Nadat dit jaar in 26 van de 47 Noord-Hollandse gemeenten een verhoging werd doorgevoerd voert Amsterdam de lijst aan met 10,89 euro per persoon per nacht. Ook in Ook in Ouder-Amstel (7,90 euro) en Landsmeer (7,89) wordt meer betaald dan in Zaanstad. Landsmeer verhoogde de taks dit jaar met 136,2 procent. Heiloo verdubbelde hem tot twee euro. Heemskerk en Beverwijk hanteren nog steeds één euro. Bron: Bungalowparkoverzicht.nl

Reacties