Gemiddeld tarief toeristentaks 1,82 euro; hier zeven

Foto: Pxfuel / CC0

Het tarief voor toeristenbelasting is dit jaar in ons land gemiddeld met 7,7 procent gestegen tot 1,82 euro per persoon per nacht. Dat steekt schril af bij de zeven euro die in Zaanstad voor een overnachting afgedragen moet worden.

In 85 procent van de Nederlandse gemeenten wordt dit jaar toeristenbelasting geïnd, blijkt uit een analyse van Bungalowparkoverzicht.nl, dat onderzoek deed naar de tarieven. Toeristen zijn in Amsterdam het duurst uit met gemiddeld 10,80 euro, maar de hoofdstad hanteert gedifferentieerde tarieven zowel naar locatie als naar type aangeboden logies. Dat kan zes of acht procent van de overnachtingsprijs zijn. In Oostzaan wordt 4,50 en in Wormerland 1,52 euro gevraagd bovenop de kamerprijs.

Rotterdam (7,24 euro) is nog iets duurder dan Zaanstad, waar vorig jaar werd besloten het tarief dit jaar niet nog eens te verhogen. Overigens is de inning van de belasting door de coronacrisis tijdelijk bevroren. Van alle gemeenten die toeristenbelasting heffen heeft het Overijsselse Olst-Wijhe het laagste tarief (0,50 euro per persoon per nacht). In 54 gemeenten, waaronder Amersfoort, Hilversum, Lelystad en Schiedam wordt geen toeristentaks geïnd.

Reacties