‘Vergeten’ toeristentaks af te dragen kan dure grap worden

Foto: Pixabay / Peter Weideman

Iedereen die tegen een vergoeding overnachtingen aanbiedt aan iemand die niet in de gemeente Zaanstad staat ingeschreven moet sinds dit jaar toeristenbelasting afdragen. Dit geldt niet alleen voor hotels en bed & breakfasts, maar ook voor overnachtingen bij mensen thuis via platforms als Airbnb. Niet melden kan vervelende consequenties hebben: de heffing moet alsnog betaald worden plus eventueel een fiscale boete.

Nu het voorjaar voor de deur staat met hopelijk een voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen kan het land wellicht weer wat van het slot. Maar straffeloos onbelast geld verdienen aan het aanbieden van logies moet in Zaanstad verleden tijd zijn. Gasten betalen in één van de centrumgebieden zeven euro per persoon per nacht en daarbuiten vijf euro. Voor een camperplaats of een kampeerplekje (bij de boer) is dat vier euro. De verhuurders moeten een nachtverblijfregister bijhouden met de naam en woonplaats van hun gast(en), de datum van daankomst en die van vertrek en het aantal overnachtingen waarvoor belasting verschuldigd is.

De duurdere centrumgebieden.

 

 

 

 

Ook de zakelijke bezoeker en arbeidsmigranten die voor kortere of langere tijd in een hotel of een B&B overnachten, bijvoorbeeld omdat ze hier tijdelijk zijn gedetacheeerd of in Zaanstad werken betalen toeristenbelasting. Vrijgesteld is het verblijf van arbeidsmigranten die in andere onderkomens dan de reguliere vakantieonderkomens zijn gehuisvest. Wanneer zij bijvoorbeeld zijn ondergebracht in verbouwde loodsen of units achter het bedrijf waarin zij werkzaam zijn dan vallen zij onder de vrijstelling.

Digitaal aangifte doen

De gemeente gebruikt de opbrengst van de toeristenbelasting onder andere om het gebruik van voorzieningen voor en door toeristen te financieren. Sinds 1 februari heft de gemeente – tot verdriet van de uitbaters van jachthavens – ook watertoeristenbelasting. Voor de toeristenbelasting geldt per kwartaal een aangifteplicht. U kunt digitaal aangifte doen via de online aangifte toeristenbelasting

Reacties