PvdD wil af van terrasverwarmers en pleit voor extra jas of dekentje

Foto: Pixabay / Frenchcargo

De Partij voor de Dieren komt morgenavond met een motie om te bewerkstelligen dat het plaatsen van terrasverwarming voor horecazaken vergunningplichtig wordt, ‘waarbij alleen in uitzonderlijke gevallen het gebruik van terrasverwarming wordt gedoogd’. In plaats daarvan zouden gasten moeten worden voorzien van een dekentje of zelf een extra jas moeten meenemen.

Het verwarmen van een terras is in de kou enorm energieintensief, en door de verruimde mogelijkheden voor terrassen zijn die juist groter geworden en mogen ze ook in de winter open. Daarmee moeten de geplaagde uitbaters worden geholpen. PvdD-raadslid Melchior Mattens wijst er echter op dat het stroomnetwerk nu al zwaar onder druk staat en dat ‘niet-noodzakelijke vormen van energie-intensieve apparaten daarom beter teruggedrongen kunnen worden’. Een pleidooi van de SP om de verwarming een halt toe te roepen vond vorig jaar geen gehoor.

Een campagne zou de horeca moeten helpen ‘om het gebruik van dekentjes of een extra jas op het terras te normaliseren’. De gemeente krijgt van de PvdD nog een rol in het geheel: die zou mee kunnen denken met de ondernemers om terrassen beter te beschutten en daar ook vergunningstechnisch makkelijker mee om moeten gaan.

Reacties