Terrasverwarming schiet SP in het verkeerde keelgat

Foto: Pixabay / Alsterkoralle

De inkt onder het besluit was amper droog of de SP heeft al schriftelijke vragen gesteld over het toestaan van terrassen deze winter om horecaondernemers een grotere kans te geven de coronacrisis te kunnen overleven. Deze ‘aanmoediging van het gebruik van terrasverwarming en de gevolgen daarvan qua energieverspilling en CO2- uitstoot’ riepen bij de partij een aantal vragen op.

Hoewel het college besloot uitsluitend elektrische verwarming toe te staan en alleen op verzoek van de aanwezige klanten rekent steuntractielid Anna de Groot voor dat tien terrasverwarmers met een vermogen van 2000 Watt per stuk in totaal 14.600 kWh aan elektriciteit verbruiken als ze een half jaar lang iedere avond aanstaan. Dat staat gelijk aan bijna 7000 kilo aan CO2 en dat is weer het equivalent van de CO2- uitstoot voor het energiegebruik van een gemiddeld huishouden voor twee jaar.

Tegenstrijdige signalen

De Groot wil daarom wetenhoeveel terrasverwarmers er naar verwachting in het komende seizoen op terrassen energie staan te gebruiken. ‘U vraagt van de inwoners om energie te besparen. Daarmee gaat de opwarming van de aarde langzamer dan wanneer de inwoners geen energie besparen. Bent u met ons van mening dat het toestaan en stimuleren van heaters op winterterrassen daarmee in schril contrast staat en bepaald geen aanmoediging voor de inwoners is om energie te besparen?’ is de verontwaardigde vraag.De Groot is bang dan de aanwezigheid van de heaters op terrassen inwoners kan stimuleren om zelf dan ook maar zo’n ding aan te schaffen.

In strijd met beleid

In het kader van de Regionale Energie Strategie komt er een inventarisatie van tegenstrijdige regelgeving en een stevige lobby om knelpunten in de regelgeving weg te nemen. De SP meent dat het college met het toestaan van winterterrassen met terrasverwarming juist extra tegenstrijdige regelgeving creëert en een extra knelpunt toevoegt. De raad sprak tijdens de behandeling van de RES ook uit dat die moet worden uitgewerkt in synergie met andere opgaves, zoals klimaatadaptatie, economische diversificatie, gezondheid en kansengelijkheid. Hoe moet de partij in dat licht het aanmoedigen van terrasverwarming interpreteren?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen