College akkoord met winterterrassen in hele gemeente

Foto: Flickr / Gerard Stolk

De horeca verwacht dat er in december langzaam weer een openstelling komt, waarbij waarschijnlijk zal worden meegewogen dat het gevaar van een besmetting met corona in de buitenruimte minder groot is dan binnen. Om daarop te kunnen anticiperen heeft het college de opening van winterterrassen alvast mogelijk gemaakt.

Voor dergelijke terrassen moeten zaken worden aangeschaft en de ondernemets gaan uiteraard niet het risico nemen dat zij dat achteraf voor niets blijken te hebben gedaan. Zaanstad gedoogt onder voorwaarden nieuwe en vergrote terrassen tot 1 november, maar omdat de horeca nog steeds zwaar getroffen wordt door de coronamaatregelen is die termijn verlengd tot 1 april volgend jaar. Zo krijgen de horecaondernemers overal in de gemeente de ruimte om, waar dat veilig kan, winterterrassen te realiseren waar anderhalve meter afstand in acht kan worden genomen.

Alleen elektrische verwarming

Ook horecabedrijven die momenteel niet beschikken over een buitenafdeling mogen tijdelijk een terras exploiteren, mits voldaan wordt aan de voorwaarden. Voor Zaankanters en bezoekers betekent dit dat er opties blijven voor een bezoekje aan de horeca en dat ze dat gespreid kunnen doen. Om mogelijke overlast door de winterterrassen tegen te gaan zijn de betrokken belangen zoveel mogelijk mee- en afgewogen. De exploitanten dienen zich in te spannen om overlast in de omgeving te voorkomen.

In het kader van duurzaamheid komt in de voorwaarden te staan dat alleen gebruik kan worden gemaakt van elektrische verwarming en dat hier terughoudend mee moet worden omgegaan. De kachels mogen alleen worden aangezet als een klant hierom vraagt en staan altijd uit als er geen klanten zijn.

Tegen deze gedoogbeslissing van het college is geen beroep mogelijk. Een derde kan wel verzoeken om handhaving en het besluit dat daarop volgt kan eventueel wel worden aangevochten. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen