Machinaal inpakken levert kleinere pakketten Bol.com op

Foto: Flickr / CC0

Ahold Delhaize-dochter Bol.com gaat pakketjes slimmer inpakken met behulp van een speciale machine. Deze kan de afmetingen van verschillende artikelen tegelijkertijd scannen en vouwt er dan één doos omheen. Daarmee hoopt de webwinkel kleinere pakketten te kunnen verzenden en minder verpakkingsmateriaal te hoeven gebruiken.

Volgens Bol.com is het de eerste inpakmachine in zijn soort wereldwijd die meerdere artikelen op maat in één doos kan stoppen. Voorheen werden pakketjes vaak met de hand ingepakt en werden er standaardformaten voor dozen gebruikt. Onder klanten is al langer frustratie dat kleine artikelen vaak aankomen in veel te grote dozen.

Vandaag operationeel

De webwinkel pakt sinds 2015 losse artikelen al grotendeels machinaal in, met intussen al tien machines. Begin volgend jaar komen er nog eens vijf multi-inpakmachines bij. Over een paar jaar wil Bol.com tien van deze machines hebben, die ook artikelen inpakken van verkooppartners die de logistiek hebben uitbesteed aan de webwinkel. Bol.com ontwikkelde de machine de afgelopen jaren met fabrikant CMC en neemt hem vandaag na een uitgebreide testperiode in bedrijf.

CO2-neutraal

Een bijkomend voordeel is ook dat er meer pakketjes mee kunnen in busjes, waardoor er minder ritten nodig zijn voor het bezorgen van hetzelfde aantal artikelen. Met de technologie hoopt Bol.com verder te kunnen verduurzamen. Op dit moment is ongeveer een vijfde van de totale CO2-uitstoot van het bedrijf afkomstig van pakketten. In 2025 wil de onderneming klimaatneutraal zijn en geen enkele CO2-uitstoot meer hebben.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen