Wibra ziet toch af van deel ‘gratis’ in te halen minuren

Foto: Google Street View

Winkelketen Wibra kreeg gelijk van de rechter over het laten inhalen van minuren die ontstonden door de coronasluiting zonder het personeel daarvoor te betalen, maar gaat nu toch een deel van die opgebouwde werktijd kwijtschelden. FNV Winkelstraat spreekt van ‘een grote overwinning voor alle Wibra-medewerkers’.

Sinds begin dit jaar kwamen er bij de vakbond tientallen meldingen binnen van medewerkers die bewust 35 procent minder werden ingeroosterd, ook al was er tijdens de periode van click & collect genoeg te doen. Personeelsleden bouwden tientallen minuren op, soms zelfs ver over de 100. ‘Mensen werden met een enorm probleem opgezadeld, want al die uren moesten in de zomer worden ingehaald: combineer dat maar eens met je gezin, of met een tweede baan,’ zegt bestuurder Linda Vermeulen van FNV Winkelstraat.

Loonsubsidie

Bovendien kreeg Wibra het afgelopen jaar miljoenen aan NOW-subsidie van de overheid om de werkgelegenheid in stand te houden, dus de minuren waren voor een groot deel al vergoed. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemde de situatie bij de keten ‘onwenselijk’, maar greep niet in. Tijdens de door de vakbond aangespannen rechtszaak bleek dat de CAO Retail Non-Food die afgelopen najaar is afgesloten, maar niet door de FNV werd getekend, de directie van Wibra de ruimte gaf om de minuren ‘gratis’ te laten inhalen.

Vast loon, variabele uren

Wibra betaalt het personeel een vast loon per maand voor een afgesproken aantal uren per week, maar het daadwerkelijke aantal gewerkte uren kan daar naar boven of naar beneden iets van afwijken. In het laatste geval ontstaan minuren, die op een later moment moeten worden ingehaald. Het gaf Wibra de kans om een stuwmeer aan in te halen uren te laten ontstaan tijdens de coronasluiting van de winkels, door te spelen met de roosters. Volgens Wibra konden die uren meestal worden ingehaald door gemiddeld 40 minuten per week extra te werken tot het einde van dit jaar.

 

Reacties