Subsidie voor zonnepanelen en laadpalen bedrijven Wormerveer

Zonnepanelen op het dak van Germieco.
Zonnepanelen op het dak van Germieco.
Foto: Gemeente Zaanstad

Bedrijven op het industrieterrein Noorderveld – Molletjesveer in Wormerveer kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen. De gemeente stelt er in totaal 50.000 euro voor beschikbaar.

De bedrijvenvereniging Noorderveld – Molletjesveer is al heel actief op het gebied van duurzaamheid en dit volgens wethouder Annette Baerveldt ‘inspirerende voorbeeld voor de stad’ krijgt zo nog eens een extra boost. Al sinds 2015 is de coöperatieve energiemaatschappij Saenz er actief, waar de 70 aangesloten bedrijven hun energie duurzaam inkopen. Saenz won in 2018 de Plabeka Bokaal vanwege de inzet voor duurzaamheid.

Ook zelf investeren

In 2015, 2018, 2019 en 2020 was er ook subsidie voor zonnepanelen voor het bedrijvengebied en daarmee zijn al bijna 5000 zonnepanelen geplaatst op de daken van 41 bedrijven. Dit jaar kunnen ondernemers voor het eerst ook subsidie aanvragen voor laadpalen op hun eigen terrein. De regeling werkt alleen als ondernemers ook zelf investeren: er is een gemeentelijke bijdrage mogelijk van maximaal 25 procent. Dit betekent dat de bedrijven zelf minstens 150.000 euro moeten gaan investeren in duurzaamheidsmaatregelen.

Vragen Democratisch Zaanstad

Zaanstad heeft als leidend principe dat de verduurzaming van de stad gerealiseerd moet worden door (semi)marktpartijen, met de gemeente in een stimulerende en regisserende rol, aldus een persbericht. Die rol wil Democratisch Zaanstad graag verduidelijkt zien naar aanleiding van een brief van wethouder Baerveldt die ondernemers en/of pandeigenaren in februari ontvingen. Daarin wordt het initiatief Zon op Zaan van de gemeente en de Green Business Club Zaanstad gepromoot.

Registratie

‘Wij hebben sterk de indruk dat ondernemers en/of pandeigenaren in het wilde weg zijn aangeschreven met een prachtige actie van Zaanstad over hulp die de gemeente kan bieden als er zonnepanelen worden aangebracht. Wij lezen nergens wat die steun hierbij is,’ schrijft raadslid Jos Kerkhoven in technische vragen. Ook ondernemers en pandeigenaren diee al geruime tijd zonnepanelen op hun pand hebben liggen kregen volgens DZ het schrijven in de bus.

Daarin staat onder meer dat Zaanstad ver achterloopt op het landelijk gemiddelde wat betreft hernieuwbare energie: 3,2 hier tegenover 7,6 procent over heel het land. Maar hoe komt de gemeente aan dat percentage als men op het stadhuis kennelijk niet weet op hoeveel panden al zonnepanelen liggen?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen