Legende rond Trijntje Jans inspireert tot Bullebier

Foto: Brouwerij Hoop

Het verhaal van Trijntje Jans dat ten grondslag ligt aan de naam Bullekerk heeft Brouwerij Hoop geïnspireerd om een nieuw product op de markt te brengen: Bullebier. Of eigenlijk niet nieuw, maar opgewaardeerd vanwege bewezen succes

De onderneming uit Zaandijk brengt al sinds de oprichting bieren op de markt die gebaseerd zijn op verhalen en personen uit een ver Zaans verleden. Van de Bleke Nelis (Man onder de beer) tot aan Spaansch Benauwd (de overwinning op de Spanjaarden) en nu komt daar een nieuwe variant bij naar de legende van Trijntje Jans en de wilde Stier. Het geschilderde tafereel boven de ingang van de Bullekerk laat daarover weinig aan onduidelijkheid te wensen over.

Het is 1647 en de hoogzwangere Trijntje probeert, net als haar man Jacob Egh een stier tot bedaren te brengen die is geschrokken van een vlieger. Zij wordt op de scherpe hoorns genomen en dat resulteert in een onbedoelde keizersnee, waardoor het kind ter wereld komt. Trijntje noch haar man overleven dit avontuur niet, maat het kind wel. Negen maanden later overlijdt het echter alsnog en het gezin wordt begraven in de Westzijderkerk uit 1640, die sindsdien de bijnaam Bullekerk draagt en inmiddels is omgetoverd in een cultureel centrum.

Zaanse Blonde

Het verhaal van de onfortuinlijke boerenfamilie is door Hoop vertaald in een zacht-moutige variant op Blondbier. ‘Het werd eerder op de markt gebracht als Zaanse Blonde, maar werd zo lekker bevonden dat besloten is om het op te waarderen tot de vaste lijn van Hoop,’ meldt de brouwerij. ‘Met 5,3 procent alcohol en een ronde afdronk drinkt het lekker weg.’

Activiteiten Bullekerk

De dijvende kracht achter Cultureel Centrum Bullekerk is Niels Busch, die zelfs in tijden van corona kans heeft gezien om een constante stroom aan activiteiten op gang te houden. In samnwerking met enkele andere bedrijven moeten daar vanaf dit voorjaar diverse nieuwe activiteiten uit voortkomen. In het weekend rond die noodlottige 29ste augustus 1647 is het bovendien de bedoeling om – mits de coronamaatregelen het dan mogelijk maken – in de Bullekerk Trijntje en de Stier te herdenken.

Presentatie Freek de Jonge

Het eerste Bullebiertje is alvast feestelijk uitgereikt, gisteren na afloop van de bekendmaking van de winnaar van de Bredenhofprijs in de Bullekerk. En omdat hij er toch was nam Freek de Jonge, zoon van een voormalige dominee van de kerk, de honneurs waar. Het speciaalbier is nu verkrijgbaar in de Bullekerk, in de bierwinkel van Hoop bij de brouwerij aan de Lagedijk 69-73 in Zaandijk (ook online) en bij diverse Zaanse speciaalzaken. Bij een versoepeling van de beperkingen voor de buiten-horeca wordt een weekend aangewezen om rond de Bullekerk het Billebier ook bij het bredere publiek te introduceren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen