Verontreiniging in veevoer Tate & Lyle Koog aan de Zaan

Foto: Flickr / Bert Knot

Door een te hoog gehalte van de natuurlijke gifstof aflatoxine in maisbijproducten zijn de afgelopen dagen enkele honderden veebedrijven tijdelijk geblokkeerd. Het verontreinigde veevoer was afkomstig van Tate & Lyle in Koog aan de Zaan en gedistribueerd door Duynie. De meeste bedrijven zijn inmiddels weer vrijgegeven, meldt Foodagribusiness.

Bij een grote groep melkveebedrijven werd het ophalen van de melk tijdelijk gestopt om te voorkomen dat aflatoxine in consumentenproducten terecht zou komen. Dit lijkt te zijn gelukt. Het maisbijproduct is ook gevoerd aan varkens, kippen en kalveren, maar daar lijken geen blokkades te zijn. Het probleem met onder andere het maïsglutenvoer Corngold kwam afgelopen vrijdag aan het licht door een steekproef bij een veevoerbedrijf, waarna meteen breed alarm is geslagen. Nu is gebleken dat de eerste ladingen maisbijproducten met te veel aflatoxine al eind februari zijn afgeleverd. De oorzaak van de vervuiling wordt nog onderzocht.

Hoe de problemen konden ontstaan, is nog onduidelijk. Als schuldige wordt een partij van ongeveer 3.000 ton Franse mais aangewezen, waar wel enige aflatoxine in zat, maar onder de norm voor voedselveiligheid. Hoe daarna toch te hoge gehaltes aflatoxine in de bijproducten terechtkwamen, wordt nog uitgezocht.

 

Reacties