Inwoners Noord bevraagd over komst coffeeshop

Foto: Pixabay / Chuck Herrera

De gemeente gaat de komende tijd onderzoeken hoe de inwoners van Zaanstad Noord tegenover de komst van een coffeeshop staan. Een raadsmeerderheid is daar een voorstander van.

Het onderzoek bestaat uit de mening van leden van het Zaanpanel, een online enquête en een schriftelijke enquête via een aanvullende kleine steekproef. Het college verwacht dat de uitkomsten na het zomerreces aan de raad kunnen worden voorgelegd. Sinds 1999 geldt er in Zaanstad maximaal drie coffeeshops zijn toegestaan en alleen binnen een beperkt deel van het centrum van Zaandam. Dat beleid moet op de schop om een shop in het noorden van de gemeente mogelijk te maken.

Vergunning vacant

Op dit moment draaien er twee coffeeshops in Zaandam en is er één vergunning beschikbaar. Die viel vrij toen de eigenaar van Moonlight in de Czarinastraat hem verspeelde door zich niet aan de regels te houden. Begin dit jaar heeft een meerderheid van de raad laten weten een coffeeshop in Zaanstad Noord te willen. Afhankelijk van de resultaten van het inwonersonderzoek en het al eerder uitgevoerde bestemmingsplanonderzoek bestaat de mogelijkheid om één of meerdere gebieden in Zaanstad Noord aan te wijzen waar een coffeshop mag worden gevestigd. Gaat dat door dan is de verwachting is dat in oktober de procedure rond de vergunningverlening kan worden gestart.

Proef met legale wiet

Aangezien Zaanstad deelneemt aan het experiment met een gesloten coffeeshopketen is het wenselijk om vóór de start van die proef met legale wiet de vergunningen voor alle drie de coffeeshops rond te hebben, aldus het college. Dat experiment leek eerder nog de opening van een coffeeshop in Noord in de weg te zitten. De burgemeester is er als verantwoordlijk bestuurder voor de handhaving van de openbare orde overigens een voorstander van om het huidige beleid voort te zetten, maar daar denkt de gemeenteraad anders over.

 

Reacties

Cookieinstellingen