Raad wil toch onderzoek naar vestiging coffeeshop in Noord

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De gemeenteraad heeft de burgemeester teruggefloten en hem opgedragen om tóch een plek te zoeken voor de vestiging van een coffeeshop in Zaanstad Noord. Tot dat onderzoek is afgerond zal er geen vergunning worden afgegeven voor de exploitatie van een derde coffeeshop in Zaandam.

Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de POV toonde zich enorm teleurgesteld omdat het erop lijkt dat het noorden van de gemeente niet mee lijkt te tellen bij de gemeente. Zo schoot het argument dat het horecateam in Zaandam de handel in softdrugs beter in de gaten kan houden in één afgebakend gebied hem in het verkeerde keelgat: betekent dat dan dat de horeca in de dorpen in het noordelijke deel van de gemeente helemaal op zichzelf is aangewezen? De SP, D66, Democratisch Zaanstad, de PVV, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Denk en Rosa zijn ook vóór het alsnog uitvoeren van de begin vorig jaar aangenomen motie. Het idee is dat er meer zicht komt op het gebruik van softdrugs in het noorden en dat ongewenste handeltjes van allerhande duistere koeriersdiensten aan banden worden gelegd.

Meer duidelijkheid in derde kwartaal

Er komen nu toch een locatie- en een draagvlakonderzoek om een coffeeshop in Krommenie, Assendelft of Wormrveer mogelijk te maken. Tegen dat voorstel stemden de ChristenUnie, de PvdA, het CDA, de VVD en Lokaal Zaans. Volgens de PvdA is onduidelijk of buurten in de dorpen wel zitten te wachten op een coffeeshop omdat de bewoners vrezen voor overlast. Dat is echter in het recente verleden niet onderzocht – en daar had de raad juist wel om gevraagd. Burgemeester Jan Hamming zei te verwachten pas in het derde kwartaal uitsluitsel te kunnen geven over de mogelijkheden in Noord. Volgens de bestemmingsplannen zijn daar tal van mogelijkheden voor. Na de zomer moet dan ook duidelijk zijn hoe de bevolking tegen de komst van een verkooppunt van softdrugs aankijkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen