Geen uitsluitsel over coffeeshop in Noord tot na de zomer

Foto: Politie Zaanstreek

De gemeente heeft meer tijd nodig dan verwacht voor een onderzoek naar mogelijke locaties voor een coffeeshop in Zaanstad Noord. Nieuws daarover verwacht het college pas na het zomerreces te kunnen melden. Wat betreft het experiment met legale wiet lijkt het steeds waarschijnlijker dat Zaanstad mee gaat doen.

De deelname van Zaanstad aan het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ zoals de officiële naam luidt kan doorgaan als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat. Tegelijkertijd blijft de mogelijkheid bestaan dat de gemeente zich alsnog terugtrekt wanneer de omstandigheden daar aanleiding toe mochten geven. De ministers van Justitie en Veiligheid en van  Medische Zorg en Sport hebben onlangs bekendgmaakt dat er voor Zaanstad een tegemoetkoming van 485.000 euro in de kosten beschikbaar is. Daarbij is ook een bedrag voor drie coffeeshops inbegrepen, terwijl er in de gemeente momenteel maar twee actief zijn. De derde zou dus nog steeds in Assendelft, Krommenie of Wormerveer kunnen komen, waar een raadsmeerderheid voorstander van is.

Geen financiële risico’s

Voor zover het college dat nu kan overzien worden met de bijdrage uit Den Haag de financiële consequenties voor de gemeente afgedekt en is daarmee voldaan aan de voorwaarden waarmee Zaanstad zich aanmeldde voor de proef. De wetgeving die het experiment mogelijk maakt kan elk moment openbaar worden gemaakt en zou dan op 1 juli in werking kunnen treden. Zaanstad zal daarin worden genoemd als één van de deelnemende gemeenten, maar de gemeente ‘behoudt de mogelijkheid om zich te allen tijde terug te trekken als blijkt dat verdere deelname aan het experiment niet meer wenselijk is, om wat voor reden dan ook,’ schrijft het college aan de raad.

Is de wet- en regelgeving eenmaal van kracht geworden dan gaan de feitelijke voorbereidingen van start. Tegelijkertijd begint het ministerie met het selectieproces voor de telers.  Deze fase gaat minimaal één jaar duren. De experimenteerfase zelf duurt minimaal vier jaar. In deze periode vindt ook de evaluatie plaats.

Moedige Moeders

Intussen heeft onder andere Zaanstad een brief ontvangen van Moedige Moeders Nederland, een koepel van lokale groepen van ouders met een verslaafd kind. Zij zijn tegen drugs en het gedoogbeleid voor drugs en dus ook tegen de wietproef. Moedige Moeders meent dat hoewel er steeds sprake is van regulering in berichtgevong over het experiment, in feite legalisering bedoeld wordt. Dat laatste is volgens de koepel alleen mogelijk wereldwijd en op hetzelfde moment hetzelfde wordt gedaan. Omdat dit nooit zal gebeuren vinden de moeders dat de proef bij voorbaat gedoemd is te mislukken.

Illegaliteit

Moedige Moeders en buitenlandse relaties denken dat de huidige coffeeshopbezoekers niet de wiet met een lage THC-waarde gaan kopen die in de wietproef wordt aangeboden, maar zullen blijven vasthouden aan sterkere soorten. Daarom zullen door hen nieuwe markten moeten worden aangeboord. ‘Wij vrezen daarom dat de jeugd, onze en uw kinderen, andere zwakke groepen zoals in Nederland werkende buitenlanders en vluchtelingen en slecht geïntegreerde allochtonen massaal zullen worden benaderd,’ zo is in de brief te lezen. En ‘nu na het coronavirus de financiële gaten vallen, moet ieder de vraag beantwoorden of ‘onzinprojecten’ niet beter kunnen worden geschrapt.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen