Telers kunnen zich vanaf 1 juli melden voor proef met legale wiet

Foto: Pexels / Cristy Nielsen

Telers die willen meedoen aan het landelijke wietexperiment kunnen zich vanaf 1 juli aanmelden door een vergunning aan te vragen. Dan begint de voorbereiding voor de proef waaraan Zaanstad meedoet samen met negen andere gemeenten. Na onder meer Bibob-onderzoeken naar hun integriteit worden er uiteindelijk maximaal tien telers aangewezen.

De proef houdt in dat er toestemming wordt gegeven om cannabis te kweken voor recreatief gebruik en dat er gecontroleerd aan de plaatselijke coffeeshops mag worden geleverd. In Zaandam zijn dat er momenteel twee. Bij de aanvraag moeten onder andere een ondernemingsplan, een teeltplan en een bedrijfsplan worden ingeleverd. Alleen ingezetenen van Nederland met een hier gevestigd bedrijf of rechtspersonen met een Nederlands adres komen in aanmerking. Er is een Verklaring Omtrent Gedrag vereist en de aanvrager moet al een teeltlocatie hebben of die tenminste op het oog hebben.

Teeltervaring

Met het teeltplan moet aangegeven worden op welke wijze de hennep en / of de hasj geproduceerd gaat worden. Daar moet in elke geval in staan hoeveel kilo er op jaarbaisis te oogsten valt en in hoeveel variaties. Aanvragers moeten onderbouwen hoe ze denken minimaal 6500 kilo droge hennep op jaarbasis te kunnen produceren en minimaal tien soorten. Ook moet de teeltervaring onderbouwd worden – wat nogal een hindernis kan zijn als die bestaat uit het jarenlang runnen van illegale wietplantages. Ook moet er een financiële onderbouwing van de plannen worden overlegd en moet inzichtelijk worden gemaakt hoe de aanvrager de bedrijfsvoering en -administratie voor zich ziet. Daarnaast moet een plan worden gemaakt voor de beveiliging van de legale kwekerij.

Aanvragen tot en met 28 juli

Gegadigden kunnen hun aanvraag indienen tot en met 28 juli. Het liefst digitaal, maar het kan ook schriftelijk. Een digitale aanvraag wordt sneller verwerkt. Aanvragen die te vroeg of te laat worden ingediend worden niet in behandeling genomen. Alle vergunningaanvragen worden beoordeeld namens de minister voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid. Zij bekijken of de aanvraag voldoet aan alle eisen zoals beschreven in het nog te publiceren Besluit experiment gesloten coffeeshopketen en de eveneens nog niet beschikbare Regeling experiment gesloten coffeeshopketen. Die regeling wordt naar verwachting half juni gepubliceerd in de Staatscourant. Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen wat het effect van het experiment is op de veiligheid en openbare orde en op de volksgezondheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen