Coffeeshop terecht gesloten op grond levenswandel eigenaar

Foto: Google Street View

De voorzieningenrechter bij de Raad van State heeft geoordeeld dat toenmalig burgemeester Ruud Vreeman coffeeshop Moonlight in de Czarinastraat in Zaandam wel degelijk kon sluiten op grond van ‘slecht levensgedrag’ van de eigenaar. Dat betekent dat de ingetrokken exploitatievergunning in elk geval tot de uitspraak in de bodemprocedure bij de RvS ingetrokken blijft.

De uitbater van de Zaandamse coffeeshop had betoogd dat ‘slecht levensgedrag’ een al te rekbaar begrip was om een juridische besluiten op te baseren en dat de beoordeling van zijn eigen levenswandel wel wat nuancering behoefde. Dat is de rechter niet met hem eens. De Drank- en horecawet stelt geen beperkingen aan de feiten of omstandigheden die bij de beoordeling van iemands levensgedrag mogen worden betrokken en dat betekent in dit geval dat ook feiten die losstaan van de exploitatie van de coffeeshop bij die beoordeling mochten meetellen.

Heel veel aanwijzingen

Uit de bestuurlijke rapportages, het uittreksel uit de justitiële documentatie van de bezwaarmaker, rapporten van de Belastingdienst en stukken met betrekking tot het bedrijf komen volgens de rechter ‘een dusdanige hoeveelheid feiten en incidenten van ernstige aard’ naar voren dat zelfs al blijkt een aantal daarvan later op onjuistheden te berusten, er nog steeds voldoende grondslag is om de intrekking van de exploitatievergunning te rechtvaardigen.

Financiële problemen

De coffeeshopeigenaar wilde dat die intrekking ongedaan zou worden gemaakt tot de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrecht in zijn beroepszaak. Door de sluiting van de coffeeshop heeft hij geen inkomsten meer en komt hij in financiële problemen. Daarnaast heeft de verhuurder van het pand de huurovereenkomst inmiddels opgezegd en aangegeven tot ontruiming over te willen gaan omdat de coffeeshop niet geëxploiteerd wordt. Een van de problemen van de eigenaar is dat hij een tweede zaak wilde openen met een vervalste vergunning. Naar eigen zeggen was hij daarin echter de onschuldige partij, omdat hij werd opgelicht door zijn zogenoemde adviseur.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen