Coffeeshop Moonlight op last van burgemeester gesloten

Foto: Google Street View

Eigenaar van Erdogan Maya van coffeeshop Moonlight heeft de sluiting van zijn coffeeshop aan de Czarinastraat in Zaandam niet tegen kunnen houden. De bestuursrechter in Haarlem gaf burgemeester Ruud Vreeman gisteren gelijk: de zaak gaat vanochtend niet meer open.

De coffeeshop heeft volgens de burgemeester de openbare orde in gevaar gebracht en zou meerdere keren open zijn geweest-zonder dat er een – verplichte – leidinggevende in de zaak was. Moonlight zou ook gefraudeerd hebben met de inkomsten- en omzetbelasting. De Belastingdienst doet daar nog onderzoek naar. Wel betaalt Maya alvast een deel van zijn vermeende schuld aan de fiscus af.

Eigen rechter

Volgens de burgemeester heeft Mayda voor eigen rechter gespeeld na een inbraak in Moonlight door zelf de gestolen wiet terug te halen. De eigenaar zegt dat te hebben gedaan omdat de politie niets met zijn aangifte wilde doen. Volgens Mayda en zijn advocaat Frank Duijn was er geen enkele dringende reden om de vergunning van Moonlight in te trekken.

De eigenaar heeft geen recent strafblad, liet zijn raadsman weten en hij zou zich in het hele 25-jarige bestaan van de coffeeshop netjes aan de regels hebben gehouden. Volgens Maya levert de gedwongen sluiting grote financiële problemen voor hemzelf en zijn twee personeelsleden op.

‘Op zoek naar reden voor sluiting’

Maya en Duijn beschuldigen Vreeman ervan op zoek te zijn gegaan naar redenen om de coffeeshop te sluiten. Duijn vermoedt bovendien dat de politie zelf melding heeft gedaan van een vuurwapen in de zaak, waarna de coffeeshop door twaalf agenten is doorzocht zonder dat er een vuurwapen werd gevonden. Mayda werd aangehouden omdat er op dat moment – opnieuw – geen leidinggevende in de coffeeshop was.

Sluiting voor een week

Vreeman sloot Moonligt daarop voor een week, ook toen na tussenkomst van de rechter. De gemeente Zaanstad hanteert de vaste gedragslijn dat tot tijdelijke sluiting of tot het intrekken van de vergunning van een coffeeshop wordt besloten wanneer de Algemene Plaatselijke Verordening wordt overtreden. De verplichting dat er altijd een leidinggevende aanwezig moet zijn in een horecagelegenheid is daarin vastgelegd.

Mayda is wel tweemaal opgepakt met een grote hoeveelheid softdrugs op zak. ‘Dat is misschien een gevoelig onderwerp in deze maatschappij, maar het is net zoiets als de melkboer bestraffen omdat hij melk bij zich heeft,’ zei de raadsman daarover.

Reacties

0