112

Coffeeshop week dicht na hernieuwde afwezigheid leidinggevende

Foto: Google Street View

Coffeeshop Moonlight aan de Czarinastraat 34 in Zaandam is een week dicht en gaat pas komende woensdag – 16 augustus – om 12:00 uur weer open. Dat heeft de rechter bepaald nadat waarnemend burgemeester Ruud Vreeman de zaak wegens ‘herstel van de openbare orde’ voor eenzelfde periode gesloten had.

Tijdens een politiecontrole bleek de eigenaar, die volgens vergunning de enige leidinggevende is, al voor de tweede keer dit jaar niet aanwezig te zijn in de coffeeshop toen die voor het publiek geopend was. Dit is verboden op grond van artikel 2:28 lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Vaste gedragslijn

De aanwezigheid van een leidinggevende is vereist in een horecabedrijf, en met name in een coffeeshop waar sprake is van een gedoogsituatie en een bijzondere vorm van exploitatie. De gemeente Zaanstad hanteert een vaste gedragslijn waarbij tot tijdelijke sluiting of tot het intrekken van de vergunning wordt besloten wanneer de APV wordt overtreden. De eigenaar tekende bezwaar aan tegen de voorgenomen tijdelijke sluiting, maar de rechter stelde de gemeente gisteren in het gelijk en keurde de tijdelijke sluiting goed.

Nog twee shops open

Er zijn in Zaandam nog twee coffeeshops: Headlines op de Rozengracht 90 en Squad aan de Parkstraat 8. Eerder dit jaar werd besloten dat drie zaken het maximum is in Zaanstad en dat er geen vierde bijkomt in het noordelijke deel van de gemeente. Uit besprekingen onderzoek was geen ‘eenduidig en overtuigend belang gebleken om een beleidswijziging mee te kunnen onderbouwen’, aldus de burgemeester toen.

Voorstanders stelden dat met een coffeeshop in Krommenie of Wormerveer straathandel en criminaliteit zou worden tegengegaan. Tegenstanders willen de verkoop van alle softdrugs het liefst uitbannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen