Doek nu echt gevallen voor Miss Etam en Steps

Foto: Stadshart Zaandam

Het komt niet meer als een verrassing, maar de winkelketens Miss Etam en Steps zijn nu echt failliet. Volgens vakbond AVV is het faillissement uitgesproken dat werknemers van de kledingwinkels samen met de bond zelf hadden aangevraagd.

‘Uiteraard is het jammer dat er hiermee ruim 300 werknemers op straat komen te staan, maar dit einde was al bijna onvermijdelijk,  laat vakbondsvoorzitter Martin Pikaart weten. Ook in de Rozenhof in Zaandam is het dus over en uit, nadat eerder Steps al van de Gedempte Gracht was verdwenen. Het bankroet over de betreffende BV’s is uitgesproken nadat directeur Martijn Rozenboom van eigenaar NXT Fashion er niet in slaagde de salarissen over januari te betalen. Hij vroeg eerder ook al uitstel van betaling aan voor de keten.

Geen overheidssteun

Door de coronasluiting van de 44 winkels was het bedrijf naar eigen zeggen in grote financiële problemen beland. Ook wees uitkeringsinstantie UWV het verzoek af voor gebruikmaking van de steunmaatregelen voor getroffen bedrijven. Miss Etam en Steps maakten eerder onderdeel uit van het Belgische modeconcern FNG dat in september failliet ging en waarnaar in België een strafrechtelijk onderzoek loopt. De twee winkelketens werden verkocht aan NXT Fashion. Het UWV zou geen NOW-steun willen overmaken omdat sprake zou zijn geweest van een nieuwe onderneming die geen aanspraak kon maken op steun van de overheid.

Lijdensweg

AVV beschuldigde NXT Fashion van ‘bedrijvendokter’ Rozenboom er eerder al van de ketens afgelopen maanden vergaand ontmanteld te hebben. Toen Rozenboom de ketens in bezit kreeg hoorden ook de winkels van Claudia Sträter en Expresso nog bij het bedrijf. Maar die werden vrij snel daarna verkocht. En voor het distributiecentrum en het gezamenlijke dienstencentrum van Miss Etam viel eind december al het doek. De vakbond is blij dat de ‘lijdensweg’ voor de werknemers nu ten einde is en er in elk geval duidelijkheid is. Volgens Pikaart heeft Rozenboom nog wel een aantal BV’s overgehouden aan de doorstart, namelijk die waar nog waarde in zit, zoals bijvoorbeeld het merkrecht. De vakbondsman hoopt dat de curatoren straks ‘grondig onderzoek’ gaan doen naar de handelwijze van de zakenman.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen