Onderzoek naar falliete moeder Miss Etam in België

Foto: Google / Arjan Ymeraj

Het parket van Antwerpen start een onderzoek naar valse jaarrekeningen en koersmanipulatie van het Belgische concern FNG, het moederbedrijf achter merken als Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss dat onlangs failliet ging. Ook de Nederlandse tak is inmiddels bankroet, hoewel Miss Etam in de Rozenhof nog open is.

Volgens Vlaamse media wordt FNV ook verdacht van tegenwerking van het onderzoek naar het faillissement en van misbruik van vennootschapsgoederen. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten FSMA – het equivalent van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten – zou bij het parket een ‘explosief dossier’ hebben afgeleverd met de resulaten van een vorig jaar gestart onderzoek naar marktmanipulatie. Zo zou onder het vorige management van FNG opzettelijk informatie zijn verspreid met als doel de koers te beïnvloeden.  Het aandeel FNG was tot het doek viel zowel aan de Brusselse als aan de Amsterdamse beurs genoteerd.

Oprichters in problemen

De Belgische beurswaakhond wil niet veel over de zaak kwijt, maae duidelijk is dat er grote twijfels zijn gerezen over de spaghetti van bedrijfsstructuren achter FNG. In elk geval het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke zal onder het vergrootglas komen te liggen, maar er zijn nog meer namen komen bovendrijven. Volgens het Antwerpse parket is het te vroeg om die andere namen bekend te maken, omdat het speurwerk nog lang niet is afgerond. Duidelijk is wel dat deze ontwikkelingen een doorstart van de modemerken niet ten goede zal komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen