Door vaccins gaat langzaam de wereld weer voor ons open

Door de vaccinaties komen vakanties - zoals naar Izmir - weer in zicht.
Door de vaccinaties komen vakanties - zoals naar Izmir - weer in zicht.
Foto: Pixabay / 1508857

ADVERTORIAL Precies een jaar geleden, in december 2019, begon het allemaal in de Chinese stad Wuhan. De veelbesproken plaatselijke voedselmarkt leek de aangewezen plek om het antwoord te vinden op de vraag hoe het coronavirus kon ontstaan. Op de straatmarkt werden onder andere vleermuizen, krokodillen, slangen en wasberen verkocht.

Na meer onderzoek is echter nog steeds niet duidelijk of de markt werkelijk het startpunt van de epidemie was, of dat het slechts een plek was waar het virus snel kon overspringen omdat er veel mensen bij elkaar kwamen. Na de eerste update over het coronavirus op 11 en 12 januari schreef de Wereldgezondheidsorganisatie in hun meest recente rapport: ‘Waar een epidemie als eerste is ontdekt, is niet per sé de plek waar die is begonnen. Zo blijkt dat er in Italië virusdeeltjes zijn gevonden in het rioolwater die erop wijzen dat het virus mogelijk al veel langer aanwezig was dan in eerste instantie werd gedacht.

Wetenschappers zijn het erover eens dat het coronavirus waarschijnlijk van dier naar mens is overgesprongen, maar waar dit precies is begonnen is nog steeds de grote vraag. Het vinden van de oorzaak van de uitbraak is belangrijk, omdat dit in de toekomst nieuwe pandemieën kan voorkomen. Hiernaast kan het identificeren van het beginpunt ook bijdragen aan het maken van een vaccin tegen het coronavirus. Op dit moment worden er onderzoeken gedaan op vlees, bloed en uitwerpselen van verschillende dieren om zo een beter beeld te krijgen van welke dieren vatbaar zijn voor het virus. Zo weten we inmiddels dat nertsen en vleermuizen tot deze groep behoren.

Het coronavirus in Europa

Sinds de uitbraak een jaar geleden is het aantal besmettingen onder mensen in rap tempo opgelopen. Niet alleen in China, maar wereldwijd. Hierdoor werd het coronavirus op 11 maart officieel erkend als pandemie. De uitbraak van het virus werd met de eerste besmetting in Frankrijk op 24 januari een feit in Europa. Toen de coronacijfers half maart snel omhoog gingen waren de meeste Nederlanders net terug van hun welverdiende voorjaarsvakantie. Een nieuwe reis naar het buitenland zat er voorlopig niet meer in.

Eind februari werd de eerste coronabesmetting in Nederland geregistreerd. Het duurde dan ook niet lang tot de besmettingscijfers per dag een stijging lieten zien. Met coronamaatregelen zoals het houden van anderhalve meter afstand tot andere mensen, aanvullende hygiënemaatregelen en zoveel mogelijk thuiswerken en thuis blijven, probeerden premier Mark Rutte en zijn kabinet de coronacijfers zo snel mogelijk naar beneden te krijgen.

De intelligente lockdown

De aanvullende hygiënemaatregelen, het advies om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer, de anderhalvemetermaatregel en het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven waren niet genoeg om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen. Op 23 maart werden er door het kabinet strengere maatregelen afgekondigd die zouden resulteren in minder opnames op de Intensive Cares en daarmee de ontlasting van de zorg in ons land.

Reizen en corona gingen niet langer samen toen Schiphol tijdens de intelligente lockdown haar deuren voor commerciële vluchten moest sluiten. Aan de meeste Nederlanders die een vakantie gepland hadden na 16 maart werd een reisvoucher aangeboden. Vrachtverkeer mocht gelukkig wel doorgaan. Het stilleggen van het vliegverkeer was niet alleen vervelend voor reizigers, maar dramatisch voor alle vliegmaatschappijen in Nederland. 

Reizen naar het buitenland

Toen het grootste gedeelte van de wereld als code oranje werd ingekleurd en de overige landen een gele of zelfs rode classificatie kregen, werd het na de lockdown toch sterk afgeraden om op vakantie te gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde haar reisadviezen dan ook zo actueel mogelijk te houden. Hierdoor konden we langzaamaan zien welk land weer open ging voor toeristische bezoeken. Desondanks bleef het dringende advies om niet te reizen tijdens de coronacrisis, tenzij vliegen echt noodzakelijk is. Het dragen van een mondmasker en een verplichte gezondheidsverklaring werden bij de meeste vliegmaatschappijen al snel de norm om de mensen die toch moesten vliegen zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettingen aan boord.

Reisvouchers voor vakantiereizen

Toen het vliegverbod voor vakantiereizen werd verlengd tot 10 april, kregen de mensen met een vliegticket voor deze periode een voucher aangeboden. In sommige gevallen was het niet mogelijk om die om te zetten naar. Toen duidelijk werd dat de coronacrisis langer ging duren dan verwacht en het reisadvies negatief bleef, werd er in juni door onder andere KLM en Transavia een cash back optie aangeboden op de uitgegeven reisvouchers.

Voor de mensen die het glas liever half vol bekijken bleef de optie op een voucher met SGR-dekking ook gewoon open. De reisvoucher is een jaar geldig en kan gebruikt worden voor vliegreizen in de toekomst. Mocht het zo zijn dat iemand de voucher niet kan gebruiken binnen twaalf maanden, dan kun die door de SGR-garantie alsnog het geld terugvragen. 

Minder besmettingen in de zomer

In de zomermaanden ging het aantal besmettingen zoals verwacht omlaag. De hoge temperaturen en vochtige dagen hebben het virus even de kop ingedrukt, maar het werd al snel duidelijk dat deze crisis nog niet voorbij was. Net zoals de griep kent het coronavirus een seizoenscyclus. Zolang de R in de maand zit is het virus op zijn best en in het voorjaar dooft het besmettingsgevaar weer.

De zomermaanden in 2020 bestaan inmiddels uit veel herinneringen aan vakanties in eigen land. Achteraf gezien gaf het vliegverbod ons juist meer redenen om op ontdekkingsreis te gaan in Nederland, en misschien was dat helemaal niet zo vervelend. 

Meer besmettingen in het najaar

Na de zomermaanden zagen we al snel een stijging in het aantal coronabesmettingen per land. Daarom kregen we in Nederland beetje bij beetje meer te maken met steeds strenge maatregelen. Half augustus maakte het kabinet bekend dat er een beperking werd opgelegd voor het thuis uitnodigen van mensen. De hygiënemaatregelen, het houden van anderhalve meter afstand, het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes en het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven bleven onveranderd.

Naast het negatieve reisadvies kwamen er voor mensen die toch naar het buitenland moesten reizen ook aanvullende maatregelen. Als je terugkwam van een vakantie in een gebied met veel besmettingen, dan moest je minimaal tien dagen thuisblijven en een coronatest laten afnemen om zo het risico op mogelijk meer besmettingen te beperken. 

Nederland in totale lockdown

Na een aantal spannende maanden met maatregelen die het coronavirus en de daarbij horende ziekte Covid-19 moesten verminderen werd duidelijk dat de maatregelen onvoldoende hadden geholpen. Op 14 december werd een harde lockdown een feit. Deze duurt tot en met 19 januari en moet ervoor zorgen dat de oplopende cijfers weer gaan afnemen. De druk op de zorg is wederom te hoog en moet omlaag.

Voor de mensen die graag op reis wilden tijdens de feestdagen of het nieuwe jaar wilden vieren in een ander land kan deze lockdown een flinke tegenvaller zijn geweest. Het negatieve reisadvies is verlengd tot half maart, maar het blijft bij een advies. U kunt er dus voor kiezen om op eigen risico op vakantie te gaan. Als u liever wacht op groen licht dan is het einde van de tunnel misschien dichterbij dan u had verwacht.

Vaccinatie tegen Covid-19

We weten inmiddels dat het coronavirus het spike-eiwit gebruikt om zich te hechten aan menselijke cellen. Door dit specifieke eiwit aan te pakken hebben wetenschappers mogelijk dé oplossing gevonden tegen het coronavirus. Op 18 januari wordt in Zaanstreek – Waterland begonnen met de inentingen, allereerst voor zorgpersoneel. Daarna komen andere groepen aan de beurt.

De vaccins tegen het coronavirus moeten ervoor zorgen dat de hoge besmettingscijfers snel en drastisch dalen, zodat we het normale leven weer kunnen oppakken. Reizen naar de mooie bestemmingen op onze aarde horen daar natuurlijk ook gewoon bij.

Op vakantie na vaccinatie tegen Covid-19

Het vaccin tegen corona moet ervoor zorgen dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus waardoor mensen er bij een tweede besmetting minder of helemaal niet ziek van worden. De komst van vaccinaties moet het reizen naar landen over de hele wereld weer mogelijk maken zodat iedereen kan genieten van zijn of haar vakantie zonder bang te hoeven zijn voor besmettingsgevaar in het buitenland.

De mogelijkheid bestaat dat een vaccinatie tegen het coronavirus in sommige landen een reisvaccinatie wordt. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen aangegeven dat zij een ‘coronapaspoort’ zullen introduceren en kunt u zonder vaccinatie niet naar bijvoorbeeld Australië reizen. Maar de komst van een vaccin tegen corona biedt hoop voor een toekomst waarin we weer vrij en veilig kunnen reizen.

Houd daarom Triptime in de gaten voor informatie over uw favoriete reisbestemmingen, informatie over de maatregelen tijdens een vliegreis en meer. Kunt u niet wachten en wilt u uw volgende vakantie meteen boeken? Bij Triptime boekt u snel en veilig voor vliegtickets Izmir met SunExpress vliegtickets bij uw betrouwbare reisorganisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen