LZ wil actie om MKB-vriendelijkheid in praktijk te brengen

Foto: MKB Nederland

De ambitie van Zaanstad om uit te groeien tot één van de meest MKB-vriendelijke gemeenten van ons land komt volgens Lokaal Zaans onvoldoende uit de verf. De fractie wil er met de overige partijen in de raad en het college over in gesprek: het enige dat LZ op dit gebied de afgelopen jaren heeft gezien is dat het gemeentelijke ondernemersloket is wegbezuinigd.

‘Lokaal Zaans is van mening dat het stimuleren van het lokale ondernemersklimaat voor gemeenten nu belangrijker is dan ooit: juist in deze tijden moeten wij er voor de ondernemer zijn, voor het lokale bedrijfsleven. Maar in hoeverre slagen wij hierin? Hoe ervaren ondernemers de dienstverlening? En weten we wat de gemeente concreet voor ondernemers en bedrijven kan doen of verbeteren om samen uit de crisis te komen?’ Het zijn vragen die de partij stelt in een agenda-initiatief.

Slechte rapportcijfers

De rapportcijfers van Zaanstad zijn zwaar onvoeldoende. Bij de tweejaarlijkse verkiezingen voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland bungelen we in de onderste regionen. In 2018 stond Zaanstad op plek 41 van de 46 gemeenten in Noord Holland; in 2016 was dat nog plek 35. Bij de laatste inventarisatie in 2018 stond Zaanstad landelijk gezien op plek 317 van de toen 344 gemeenten in Nederland en 60ste wat betreft de 62 grote gemeenten. LZ verwacht niet dat bij de verkiezing die nu onderweg is voor het jaar 2020 de resultaten spectaculair verbeterd blijken te zijn.

Legio voorbeelden

‘We zien dat ondernemers de hoge huren niet meer kunnen betalen, die gepaard gaan met de grote druk op de huizenmarkt. Ondernemers die te lang moeten wachten op benodigde vergunningverlening of die verzanden in juridische conflicten. Verdwalen in regelgeving. In de knel komen door beleid van de gemeente waarbij de belangen van ondernemers niet altijd goed meegenomen worden. Bij knelpunten onvoldoende steun ondervinden van de gemeente.’ De huisvestingsproblemen van de huisartsen in Krommenie en van sportscholen die geen plek meer hebben bij nieuwbouwprojecten, de problemen van de ondernemers op de Zaanse Schans die zich niet gehoord voelen, de dramatische situatie in de horeca in zowel het stadscentrum als in de dorpen – de voorbeelden van knelpunten zijn legio.

MKB-plan uit 2016

Ook vinden ondernemers dat het gemeentebestuur veel minder goed bereikbaar is dan vroeger in het Bannehof, constateert fractievoorzitter Marianne de Boer. Zij vindt dat het laatste MKB-plan van Zaanstad uit 2016 aan een update toe is. ‘Lokaal Zaans is van mening dat wij actief aan de slag moeten gaan om met ondernemers in gesprek te gaan over onze dienstverlening. Meedoen met het onderzoek MKB-vriendelijke gemeente is daarbij een goede stap om inzichten te krijgen.’ Is dat ook ditmaal het geval? Wat LZ van de overige fracties wil weten of zij de zorgen over het Zaanse midden- en kleinbedrijf delen en hoe gedacht wordt over de inzet van het gemeete op dat gebied.

Voorstellen

De partij vindt dat het ondernemersloket in een gebruiksvriendelijkere vorm terug zou moeten komen en dat er meer bekendheid aan gegeven moet worden, helemaal met het oog op alle gevolgen van de coronapandemie. LZ stelt ook een aanral concrete acties voor:

  • De gemeente moet meer in contact te komen met de lokale ondernemers om te spreken over hun actuele wensen en behoeften en met deze actiepunten een ‘gemeentelijke ondernemersagenda’ opstellen, waarin nadrukkelijk de effecten van corona worden meegenomen;
  • De gemeente moet actief meedenken (in kansen, niet in regels), inleven in de specifieke situatie en van daaruit initiatieven ontplooien;
  • Elke (nieuwe) ondernemer moet een startpakket ontvangen met daarin informatie over ondernemen en wat de gemeente voor hen kan betekenen
  • De gemeente moet de mogelijkheden onderzoeken om ondernemers een extra steun in de rug te geven. Hierbij kan gedacht worden aan het verlagen van legeskosten en hulp bij het zoeken van vestigingslocaties.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen