Top 100 mkb-vriendelijke gemeenten nog niet bereikt

Foto: Pexels

Zaanstad heeft het wederom niet geschopt tot een plek bij de eerste 100 mkb-vriendelijkste gemeenten van ons land. Landelijk winnaar werd de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten en als beste stad kwam Almere uit de bus. In Noord-Holland leidt Alkmaar het klassement, gevolgd door Diemen en Hoorn. Wormerland staat wel in de Top 100, op plek 74.

De tweejaarlijkse prijs van MKB Nederland dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Hij wordt voor de vijfde keer landelijk uitgereikt en is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid van de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal deden zo’n 20.000 ondernemers mee.

Top-10 landelijk:

 1. Rijssen-Holten
 2. Noordoostpolder
 3. Soest
 4. Tytsjerksteradiel
 5. Renswoude
 6. Zeewolde
 7. Brielle
 8. Kerkrade
 9. Bunschoten
 10. Oudewater

Top 10 steden:

 1. Almere
 2. Eindhoven
 3. Apeldoorn
 4. Oss
 5. Deventer
 6. Alkmaar
 7. Ede
 8. Leiden
 9. Arnhem
 10. Zoetermeer

Flevoland werd uitgeroepen tot de mbk-vriendelijkste provincie en neemt daarmee het stokje over van Overijssel. Naast het goed scorende Almere werd Noordoostpolder tweede bij de gemeenten en Zeewolde, niet lang geleden nog op de vingers getikt vanwege oneerlijke concurrentie, eindigde als zesde. Op alle aspecten scoorden de gemeenten in Flevoland gezamenlijk hoger dan het gemiddelde in Nederland. Wethouder Gerard Ram en burgemeester Jan Hamming hebben de ambitie uitgesproken om van Zaanstad de meest mkb-vriendelijke gemeente van Nederland te maken. Het is nu wel duidelijk waar ze eens moeten gaan kijken.

 

Reacties