Al meer dan 120 bedrijven tijdelijk dicht wegens schenden coronaregels

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Er zijn al 122 bedrijven tijdelijk gesloten vanwege het niet naleven van de coronaregels. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs de veiligheidsregio’s. Het gaat met name om horecagelegenheden, maar bijvoorbeeld ook om sportscholen (in Zaanstad de filialen van Big Gym in Wormerveer en Zaandam) of avondwinkels (in Zaandam De Brug).

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemt die gang van zaken ‘kwalijk,’ ook uit het oogpunt van goed werkgeverschap. ‘Je moet als werkgever gewoon goed voor je mensen zorgen. Je hebt als werkgever de taak om een veilige werkplek te bieden. Als je dat niet doet, ben je niet bezig een goede werkgever te zijn.’ Sluitingen van bedrijven fungeren als noodrem als waarschuwingen niet blijken te helpen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verantwoordelijk voor het uitdelen van boetes, de veiligheidsregio’s zijn bevoegd om bedrijven te verplichten de deuren te sluiten.

Bewuste sabotage

In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gebeurde dat bijvoorbeeld in horecazaken waar volop gedanst werd, vertelde advocaat Janneke Sinnige van Wieringa Advocaten aan RTL Z. ‘Daar werd geconstateerd dat echt moedwillig de regels werden ontweken. Door codes af te spreken: als er een bepaald liedje werd gedraaid ging iedereen bijvoorbeeld zitten.’ De meeste bedrijven volgen waarschuwingen echter netjes op, lieten de Inspectie SZW en de veiligheidsregio’s. weten. ‘Maar er is dus een kleine groep bedrijven die hardnekkig probeert onder de regels uit te komen.’

 

Reacties