Claasen Shipyard vertrekt van de Kalverringdijk

Zoals het jarenlang was. Inmiddels is ten noorden van de werf een woonwijk verrezen.
Foto: Google Earth

Jachtenbouwer Claasen Shipyard vertrekt binnenkort van de Kalverringdijk in Zaandam. Samen met de gemeente en met het Havenbedrijf Amsterdam is gezocht naar een andere vestigingsplek in de regio, maar die is niet gevonden. Dat meldt Dagblad Zaanstreek.

Eigenaar Vitters Shipyard brengt de Zaanse activiteiten nu onder bij de hoofdvestiging van het bedrijf in Zwartsluis, waar een klein deel van het personeel mee naartoe verhuist. Naast de werf is een woonwijk gebouwd en die belemmert de scheepsbouwer in zijn bedrijfsvoering. Het risico dat noodzakelijke investeringen uiteindelijk niet rendabel zullen blijken te zijn wegens protesterende buren is te groot geworden.

Het vertrek van Claasen uit Zaandam kan worden gezien als een voorproefje van wat de consequenties kunnen zijn wanneer wonen en werken bij elkaar worden gebracht, hetgeen door de hele gemeente de strategie is om op de beperkt beschikbare ruimte maar woningen te kunnen bouwen. Onder andere in de Achtersluispolder en aan de Aris van Broekweg in Zaandam zijn ondernemers bang voor een soortgelijk effect als aan de Kalverringdijk: dat zij uiteindelijk het onderspit delven.

 

 

 

Reacties